Hírek

2005.07.11. 00:00

Itt a felnőtt is gyerek lesz

Van egy hely, ahol a felnőttből újra gyermek lesz. Ez a cirkusz. Csillogó szemek, tátott szájak, izgalom és kacagás. A Budapest és környékét járó Fantázia Cirkusz mutatványosai értik a dolgukat.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="307"] A Fantázia Cirkusz egyik leglátványosabb száma az volt, amikor a művész a nézőközönség soraiból lépett a porondra, aztán bohócként aratott
[/caption]Óbuda, Bogdáni út. Óriási sátor, lakókocsik. Lám, itt is van cirkusz. Két órára búcsút mondhatunk minden búnak, bánatnak. A Fantázia Cirkusz zenével kísért műsorszámai a színházi elemeket sem nélkülözik. A közönség soraiból porondra lépő pocakos úr a szemünk láttára változik Poldivá, hogy a következő pillanatban már bohócként csaljon mosolyt az arcokra. Mindeközben díszes ruhákba öltözött álarcos hölgyek röpítenek bennünket a porondról a velencei karneválra. A minőséget az Eötvös család garantálja. A tehetséges dinasztia legismertebb tagjától tudjuk: „Van másiiiiik!” Nos, ez tényleg így van. Hiába nincs már közöttünk a pótolhatatlan zenebohóc, a fiatalabb Eötvösök is elkápráztatják a nézősereget. Lóránd kezében életre kelnek a buzogányok. Úgy pörögnek, hogy szem már nem tudja követni. Ő mégis ura mindnek, egyszerre héttel is elbánik. Világrekord! Már huszonévesen Hortobágyi Károly-díjjal jutalmazták a kiemelkedő képességű zsonglőrt. Bejárta a fél világot, a Párizsi Fesztiválról éremmel a nyakában tért haza. Eötvös Ives a gumiszőnyeg ördöge. A tettetett ügyetlenkedést és a csavart tripla szaltót is tapssal hálálja meg a közönség. Füzi Zsuzsi az amerikai Ringlingtől érkezett a társulathoz.

A szemrevaló hölgy a levegőben viszi tökélyre a művészi torna elemeit. Mindezt könnyedén, mosolyogva teszi. Az erőfeszítés, az emberfeletti küzdelem nem is látszódhat. Egy mozdulatban évek munkája rejlik. Kraj Henrik, a huszonhárom éves akrobata hat évig tanulta számát. A hat méter hosszú ostor ennyi idő alatt szelídült meg a kezében. Ma már biztosan oltja el vele a gyertya lángját, amelyet barátnője nyújt felé a szájával. Henrik óriási élvezettel szerepel. Látszik rajta, hogy igazi cirkuszi fiú. Édesanyja, Donnert Elvira kötéltáncos volt. Édesapja akrobataként kezdte, most ő Poldi. Tőlük szívta magába a szakma szeretetét, tanult felelősséget. A legfontosabb szabály: nem szabad félni. Ha leesel, viszsza kell kapaszkodni.

Henrik egyszer majdnem a nyakát törte. Mielőtt elvitte a mentő, újra szaltózott. Nem adott esélyt a félelemnek. A cirkusz az élete. A kórházból egyenest a lakókocsiba vitték. Általános iskoláinak számára már nem emlékszik. Ahány város, annyi iskolapad, annyi iskolatárs. A számára legfontosabbat a porondon tanulta meg. Akkora élményt kell nyújtani, amit elsőre föl sem lehet fogni. A városi nép elégedett. Nem volt telt ház, de sok tenyér csattant. Két óra után vége lett a varázslatnak. Ez volt a cirkusz a város szélén.

Uszkárok és galambok

A szigorú törvényi szabályozás miatt ma már kevés állatszámot láthatunk a vándorcirkuszokban. A négylábúakat csak nagyméretű kifutókban lehet tartani. A Fantáziában uszkárok és galambok szerepelnek. A kutyusokat Komlós Sándor tanította be. A híres állatidomár évtizedekig nézett farkasszemet tizenkét oroszlánnal. A sörényesek után az uszkárok is tudják, „ki az úr a házban”. Az állatszámokat felesége, Komlós Elvira mutatja be. A cirkusz kedden, szerdán Káposztásmegyeren, a hét végén a XVII. kerületben látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!