Hírek

2005.07.02. 06:19

Italboltban, patikában keveset várakozunk

Ribáry Zoltán

Brad Pitt egyik filmjében hét évet tölt Tibetben a történet szerint – és sokat nyer vele lelkileg. Az erre rímeltetett gyors internetes reklámban alteregója 7 másodperc után lefalcol egy, na jó, szintén tibeti reptérről – ezen meg jót röhöghetünk. Mi magyarok viszont, úgy általában hét percet állunk sorba egy-egy szolgáltatásért, kiszolgálásért – ami már nem túl vidám.
Ezzel az időmennyiséggel a svédekkel együtt az utolsók vagyunk az unió tagállamait összehasonlító friss felmérés szerint. A középmezőnybe tartozó lengyelek csaknem hat percre számíthatnak, ami nagyjából a másfélszerese a legjobban (sorban)
álló finnek átlagának.
A felmérés az egyes ágazatokat, szolgáltatásokat is összehasonlította az ügyfelek várakoztatása alapján. A leggyorsabbnak például az italboltok, a gyógyszertárak és a kis élelmiszerüzletek bizonyultak, a legnagyobb sorok pedig a bankokra, a postára, valamint az állomásokra jellemzők.
Arról nem szól a fáma, mikor készült a felmérés. A sorbaállások átlagos idejéhez hozzáadták-e, mondjuk, a múzeumokat? Ha igen, lehet, hogy inkább büszkék lehetünk helyezésünkre, hiszen csak a legutóbbi egy-két évben tömegek zarándokoltak a Monet és társai tárlatra. Vagy a dinoszauruszos kiállításra. Ha viszont a kultúrszomj nem számított, s ez a valószínűbb, kereshetjük a bűnbakokat. Persze nem fent, hanem alant, mert bürokrácia, ugye, nincs mifelénk. Csak körmüket reszelő, magántelefonáló ügyintézők vannak, meg türelmetlen ügyfelek és érzékcsalódások.
Amúgy meg dobja el a vacak vekkerét, aki ilyen felmérésekre fecsérli a drága időt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!