Hírek

2005.08.01. 00:00

Hazatérhet a Discovery

Hivatalos bejelentés szerint az amerikai űrrepülőgép biztonságban vissza tud térni a Földre.

Csák Elemér

Nem sérült meg komolyan a Discovery hőszigetelése. Ezt állapították meg a szakemberek, miután többször is végignézték a magas képfelbontású kamerákkal és lézersugarakkal készített felvételeket. Ezt megelőzően két asztronauta csaknem hét órát töltött a nyílt világűrben, hogy kipróbálja az űrrepülőgép új javítási technikáját, s elhelyezzen egy antennát a nemzetközi űrállomáson. A japán Nogucsi Szoicsi és az amerikai Steve Robinson első alkalommal lépett ki a nyílt kozmoszba 360 kilométer magasan bolygónk fölött. Az űrhajósok a teszthez szokásos háztartási eszközöket vittek magukkal: hézagoló pisztolyt, spatulát, simítókést; a Columbia tragédiája után az volt a feladatuk, hogy gyakorolják a hővédő csempe hibáinak reperálását.

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA illetékesei egy nappal meghosszabbították a Discovery küldetését. Wayne Hale helyettes repülésirányító szerint erre azért van szükség, hogy a héttagú legénység elvégezhesse a tervezett feladatokat. Az asztronauták átrakják az űrállomásra a magukkal vitt felszereléseket és részt vesznek a karbantartási munkákban. A Discovery két és fél évvel a Columbia megsemmisülése után startolt július 28-án. Felszállás közben több helyen megsérült a hőszigetelése. Augusztus 8-án kell hazatérnie.

A tizedik bolygó

A pasadenai (Kalifornia) obszervatórium csillagászai bejelentették, hogy megtalálták naprendszerünk tizedik bolygóját. Az égitest átmérője becslések szerint 2700 kilométer, vagyis nagyobb, mint a Plútó. A Neptunuszon túl húzódó Kuiper-öv egyik tagja. „Ha a Plútó bolygó, akkor az, ami nagyobb, mint a Plútó, joggal nevezhető bolygónak” – jelentette ki Mike Brown, aki két kollégájával azonosította az égitestet. A tudósok egy része azonban vitatja ezt a besorolást. Sok csillagász az 1930-ban tett felfedezés óta sem ismeri el a Plútót bolygónak, minthogy teljesen eltér a nyolcaktól (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!