Hírek

2005.07.25. 00:00

Elviselhetetlen hőség tör ránk

Harminchét fokos kánikula köszönt be a héten. A hőség egyes előrejelzések szerint elviselhetetlenül párás lesz, mások száraz forróságot ígérnek. Szinte biztosan el kell rendelni a hőségriadót az országban.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="307"] A meteorológus szerint a nyár legforróbb napjai következnek a héten. Várhatóan nem dől meg a 41 fokos hőmérsékleti csúcs, de a 37 fokos meleg miatt sokszor hűsítsük magunkat!
[/caption]Hamarosan visszasírjuk a múlt heti hűvös napokat. A hét közepén olyat kapunk a nyárból, hogy biztosan megemlegetjük – ígérik az időjósok. Holnap kezdődik a kánikula, és várhatóan péntekig is eltart. A hőmérő higanyszála néhol akár 35–37 fokig is felkúszhat. Németh Lajos meteorológus szerint amolyan mosókonyhás idő várható, fülledtséggel. Ezért még melegebbnek érezzük majd a hőséget. És nem kizárt, hogy itt-ott trópusi jellegű, nagy esővel járó viharok alakuljanak ki. Aigner Szilárd eközben száraz, szélsőségesen kemény meleget jósol.

Németh Lajos szerint az idei nyár legmelegebb napjai jönnek. Rekordhőségre azonban nem kell számítani. Magyarországon az eddigi legmelegebb napon 41,7 fok volt. Most ennyi biztosan nem lesz, de Németh szerint lehet, hogy el kell majd rendelni a hőségriadót. A légkör szakembere szerint nincs ebben semmi rendkívüli. Nem kell mindjárt éghajlati változásra, globális felmelegedésre gondolni. Csak ha megszaporodnak a szélsőséges időjárási jelenségek. Harminc fok fölötti hőség és a hűvös csapadékos idő azonban nem ritkaság a változó éghajlatú Kárpát-medencében, így hazánkban sem. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kísérleti jelleggel korábban tervet dolgozott ki a tikkasztó hőség esetére.

A fokozottan veszélyeztetett korosztályokat tájékoztatják a kánikulával járó egészségügyi kockázatokról. Szórólapokon hívják fel az idősek és a kisgyermekes anyukák figyelmét a veszélyekre. Három fokozatú hőségriadót dolgoztak ki. Mindháromhoz különböző feltételek tartoznak. 1. Az első fázisban a kórházakat figyelmeztetik a betegek hűtésére. Ezt abban az esetben rendelik el,  ha egy napon keresztül huszonöt fok az átlaghőmérséklet. Harminchárom fokos nappali hőmérséklet már elég hozzá. 2. A második fokozatra akkor kerül sor, ha az átlaghőmérséklet három napon keresztül huszonöt fok fölött alakul. Ilyenkor különleges ellátásban részesítik a fekvő betegeket. Az orvosokat pedig arra kérik, hogy bizonyos gyógyszerek felírásakor legyenek elővigyázatosak. A mentőknek át kell szervezniük szállítási ütemezésüket. Ötfokos hőmérséklet-emelkedés esetén ugyanis 15 százalékkal megnő az általános panaszok miatti segélyhívások száma.

3. A harmadik fokozat a valódi riadó. Ehhez három napon
keresztül huszonhét fok feletti átlaghőmérséklet szükséges. Ekkor lép életbe a katasztrófahelyzetekre vonatkozó kormányrendelet. Ám a paragrafus nem szabályozza, hogy ilyen esetben mit kell tenni. Kizárólag a külföldi példák alapján tudnának cselekedni a hivatalok. Franciaországban korábban például válságstábot alakítottak. Meghatározták a tűzoltóság és a polgárőrség számára a teendőket. Többek között korlátozták az áramfogyasztást is.

Most kell kivenni a szabadságot!

Biztosat még nem mernek mondani a meteorológusok, de valószínűleg augusztus első hetei frontoktól mentesek és szárazak lesznek. Vagyis, aki itthon nyaral, annak most érdemes szabadságra mennie. Az ezen a héten érkező hőség nem marad itt egész augusztusban. De a nyár valószínűleg igen. Jelentős lehűlésre, őszies időre nem kell számítanunk, egyelőre meleg napok következnek. A napokban az időseknek és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek délben célszerű otthon maradniuk. Fontos a sok folyadék fogyasztása. Legjobb most az ásványvíz. Az izzadással ugyanis nem csak vizet, hanem ásványi anyagot is veszít a szervezet, amit pótolni kell.

Az ezen a héten érkező hőség nem marad itt egész augusztusban. De a nyár valószínűleg igen. Jelentős lehűlésre, őszies időre nem kell számítanunk, egyelőre meleg napok következnek.

A napokban az időseknek és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek délben célszerű otthon maradniuk. Fontos a sok folyadék fogyasztása. Legjobb most az ásványvíz.

Az izzadással ugyanis nem csak vizet, hanem ásványi anyagot is veszít a szervezet, amit pótolni kell. A meteorológus szerint a nyár legforróbb napjai következnek a héten. Várhatóan nem dől meg a 41 fokos hőmérsékleti csúcs, de a 37 fokos meleg miatt sokszor hűsítsük magunkat! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!