Hírek

2005.07.13. 00:00

Életüket kockáztatva mentettek életet

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya dicséretben és jutalomban részesítette tegnap azt az öt rendőrt, akik a szombati, Vörösmarty utcai gázrobbanásnál mentették a lakókat. Mint azt hétfői számunkban már megírtuk, egy háromszintes ház földszintjén gázkonvektor helytelen szerelése következtében történt a romboló detonáció. A helyszínre érkező rendőrök az ablakon keresztül hoztak ki a lángokból egy a fején súlyosan megsérült középkorú asszonyt.

Vég Márton

– Ez minden rendőrtől elvárható. Amikor megláttam a hölgyet, automatikusan cselekedtem. Nem volt idő gondolkodni. A szolgálati szabály is előírja, hogy ilyen helyzetekben azonnal segíteni kell. Még egyszer is ugyanúgy bemennék – mondta Kálmán Attila törzsőrmester, a VIII. kerületi rendőrkapitányság munkatársa.

Gergényi Péter a jutalmak átnyújtása előtti rövid beszédében a rendőrök bátor helytállását méltatta. A főkapitány szerint az egész állomány büszke a hősökre, tettükért példaképként tekintenek rájuk. – Először azt hittem, hogy a melegfelvonulást ellenzők csináltak valamit. Aztán megláttam a füstölő házat, és tudtam, hogy itt gázrobbanás történt. Ugyan nem volt nálunk védőruha, de azért lettem rendőr, hogy ilyenkor mérlegelés nélkül próbáljak segíteni. Szerencsére sikerült. A lakók is példásan viselkedtek, nem estek pánikba. Csak a kötelességemet végeztem, az emberi élet a legfontosabb – nyilatkozta büszkén Jánosi Csaba őrmester, a XI. kerületi kapitányságról.

Negyvenezer forintos jutalmat kapott még Puskás Richárd zászlós, Kertész József főtörzsőrmester és Szilágyi Krisztián őrmester is. Ők is azt mondták, meg sem fordult a fejükben, hogy tettükért kitüntetés jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!