Hírek

2005.07.28. 00:00

Dzsesszest dixie-stílusban

Ma este nyolc órakor igazi sztárcsapat, a Benkó Dixieland Band lép fel a Budai Parkszínpadon. A DVD-bemutató koncerten az együttes a korongon hallható számok mellett fennállásuk legnépszerűbb dalait is előadja.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="156"] „A klarinétomat soha nem hagyom otthon, összetartozunk.”
[/caption]– Az együttes egyik legkedveltebb koncerthelye a Budai Parkszínpad – mondja Benkó Sándor, az együttes vezetője. – A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóiként az együttesből négyen is részt vettünk az építésében. Másrészt a színpad első nagy koncertje az I. Budapesti Ifjúsági Jazz Fesztivál volt, amelyet az egyetem képviseletében mi nyertünk meg. Ez volt a zenekar első nagy sikere. Ettől kezdve sokkal több önbizalommal és még több hittel léptünk fel. A két év múlva ötvenedik születésnapját ünneplő együttes eddig negyvennégy telt házas koncertet adott a Parkszínpadon. – Nyaranta közel harminc fellépésünk van, közülük mindig a parkszínpadi a legnagyobb – állítja. – Az elmúlt évekhez hasonlóan most is telt házra számítunk. Hallható lesz a 60-as évekbeli sikereinket idéző Tiger Rag, Everybody Loves My Baby vagy a Just a Gigolo. A 70-es éveket a Chattanooga Choo Choo, Bona Sera, St. James Infirmary Blues című dalokkal elevenítjük fel. De hallható lesz az Ory’s Creole Trombone, Creole Jazz, Alexander’s Ragtime Band című sikerszámunk is. Azt est sztárvendégéül ezúttal egyik legtehetségesebb tanítványunkat, ma már kollégánkat, Szalóky Béla rézfúvóst hívtuk meg.

Koncertjeiket egyre több fiatal kezdi látogatni. – Minden évben megtöltöttük a Budapest Sportcsarnokot. Ehhez hozzájárulhatott még a dzsessztörténeti sorozatunk huszonnégy televíziós adása, valamint a különböző témákban tartott koncertjeink különlegessége is megragadhatta a gyerekeket. A korábban évente 50000 gyereknek tartott dzsesszsuli meghozta gyümölcsét. Legutóbb Miskolcon tartottunk 7000 gyerek előtt oktató műsort, és minden szerénytelenség nélkül állítom, kirobbanó sikerrel. Fontos a fiatalok érdeklődése, mert igen magas színvonalú zenével sikert tudtunk aratni azok körében, akiket általában igénytelenséggel vádolnak. Sikerült rácáfolnunk arra a széles körben elterjedt nézetre, hogy a mai fiatalok csak az igénytelen zenére vevők.

Benkó Sándor, az együttes vezetője

Budapest, 1940. augusztus 25.

Gyermekei: Barbara (1967), Sándor (1970)

1946-ban hegedülni tanul

1953-tól szaxofonozik

1963-ban diplomázott a BME Villamosmérnöki Karán

1963–96: a BME villamosgépek tanszékén adjunktus

1957: megalakul a Benkó Dixieland Band, amely eddig 68 lemezt adott ki

Gyermekei: Barbara (1967), Sándor (1970)

1946-ban hegedülni tanul

1953-tól szaxofonozik

1963-ban diplomázott a BME Villamosmérnöki Karán

1963–96: a BME villamosgépek tanszékén adjunktus

1957: megalakul a Benkó Dixieland Band, amely eddig 68 lemezt adott ki „A klarinétomat soha nem hagyom otthon, összetartozunk.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!