Hírek

2005.07.27. 00:00

Bizottsági kérdések: ki szennyezte a vizet?

Állásfoglalást fogadott el az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága a dorogi Kenyérmezei-patak és a Rába szennyezésével kapcsolatban. Az előbbi ügyben a testület arra kérte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztert, szeptember 15.-ig állapítsa meg a patakot ért szennyeződés forrását, derítsék fel tényleges okát, és a törvény maximális szigorával járjanak el a szennyező ellen.

T. G.

A patakba július 8-án került a jelentések szerint barna színű, gyógyszerszagú folyadék. Az elemzés azt is megállapította, hogy az anyagban a súlyosan mérgező benzol és toluol is az egészségügyi határérték feletti mértékben található meg. A vizsgálat kiderítette, a szennyezés olyan csatornaszakaszon történt, ahol a tavalyi esztergomi vízmérgezésért felelős dorogi hulladékégetőt működtető Onyx Kft., illetve a Richter Gedeon Rt. üríti a folyóvízbe az elvezetendő csapadékvizet. Az eljárás során a környezetvédelmi szakhatóság nem talált olyan nyomot, mely azt igazolta volna, hogy a cégeknek közük lenne a patakba jutott szenynyezéshez.

Illés Zoltán, a bizottság fideszes tagja felszólalásában éles hangon bírálta mind a szakhatóság, mind az Onyx Kft. tevékenységét. Felhívta a figyelmet a hatóság szerinte szokatlan eljárására, mellyel állítása szerint korábban is az Onyx Kft-nek kedveztek: akkor a cég területén több mérgező anyag határértékét módosították egyedi módon úgy, hogy az az egyébként elfogadott hatérértékeket többszörösen felülmúlta. Illés nemes egyszerűséggel potenciális bombának minősítette a dorogi üzemet, rákérdezve: van-e összejátszás a cég és a felügyelet között? Az érintettek mindezt cáfolták: Lágler Katalin, az Onyx Kft. képviselője emellett közleményben tudatta a megjelentekkel, cége érintettség híján nem is kíván részt venni a bizottsági munkában. A Rábán tapasztalható szennyezésekkel kapcsolatban a bizottság az osztrákokhoz fordul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!