Hírek

2005.07.15. 00:00

„Balkán-szakértővé kell válnunk”

BAMA

A magyar külpolitikának valamennyi hazai társadalmi tényező képviseletét kell jelentenie, nemcsak a közvetlen politikai és államközi kapcsolatok, hanem az üzleti, tudományos, kulturális érdekek menedzselését is – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a külképviseletek vezetőinek budapesti értekezletén. Értékelésében a miniszterelnök azt mondta, egy aktív külpolitikát folytató, kezdeményező Magyarországra van szükség az alkalmazkodó Magyarország helyett. Kitért arra, hogy a kezdeményező szerepet a visegrádi országok szoros együttműködése is segíti. Gyurcsány Ferenc kiegyensúlyozottnak és jónak nevezte a szomszédos országokkal való viszonyt, „amelyben egyre inkább a jelen és a jövő, egyre kevésbé a múlt van a középpontban”.

Az ott élő magyarság szempontjából is fontosnak nevezte Románia menetrend szerinti EU-csatlakozását, ugyanakkor a csatlakozási szerződésben vállaltak teljesítését is. A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány a napokban a parlament elé terjeszti a román csatlakozási szerződés ratifikációjáról szóló határozatot. Az Európai Unióban alapvető feladatunk nemzeti érdekeink képviselete – mondta a külügyminiszter. Egy mozgásban, lendületben lévő Magyarország nemzeti érdekeinek képviseletéről van szó az EU-ban, ami azt jelenti, hogy az általunk képviselt törekvéseknek nagyon aktuálisnak kell lenniük – hangsúlyozta Somogyi Ferenc, hozzátéve: a külpolitika már nem korlátozódik a klasszikus diplomáciára. Elmondta: a magyar kormány támogatja Horvátország és Törökország uniós csatlakozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!