Hírek

2005.06.09. 00:00

Viszlát, és kösz szépen a halakat!

Ne ess pánikba! Ez a legfőbb tanács, amit a világmindenség legolvasottabb könyve, a Galaxis Útikalauz sugall. Csak hát nem mindig könnyű betartani.

Gara Róza

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az Arany Szív űrhajó utasai: balról Ford Prefect (Mos Def), mögötte Marvin, a depressziós robot, Zaphod Beeblebrox, a Galaxis lökött elnöke (Sam Rockwell) és Trillian (Zooey Deschanel)
[/caption]A Földön az ember világéletében szentül hitte, hogy intelligensebb a delfinnél. Érdekes módon, a delfinek réges-rég tudták, hogy a Föld megsemmisítése küszöbön áll. Megpróbálták figyelmeztetni az embereket, de kísérleteiket az emberek teljesen félreértelmezték. Azt hitték, hogy meglepően ügyes, karikán keresztül végrehajtott kettős hátrabukfencet látnak, miközben a delfinek az Egyesült Államok himnuszát is elfütyülik. Pedig ezzel a delfinek valójában csupán annyit akartak mondani az embereknek: „Viszlát, és még egyszer kösz a halakat!” A delfinek megúszták a Földet elpusztító űrbekötőút-építkezést, az emberek nem. Kivéve Arthur Dentet, aki egy egészen különös űrutazásra indul a világvége napján, ami mi más is lehetne, mint csütörtök.

Douglas Adams (1952–2001), az Útikalauz írója mintha csak magáról mintázta volna főhősét. A történet azzal kezdődik, hogy Arthur Dentnek (Martin Freeman), egy teljesen hétköznapi pasasnak rettentően rossz napja van. A házát egy gyorsforgalmi út építése miatt lerombolják, hiába fekszik a buldózer elé. Megtudja, hogy a legjobb barátja másik bolygóról jött, és kiderül, hogy a Földet egy hiper-űrbekötőút építése miatt néhány másodpercen belül megsemmisítik. Dent legjobb barátja, a földönkívüli Ford Prefect (Mos Def) segítségével gyorsan felpattan egy arra járó űrhajóra. Az utazás során Arthur számos igen jelentős felfedezést tesz. Ilyen például, hogy a törülköző a leghasznosabb dolog, amit a stoppos magával vihet. Megfejti az élet értelmét. És rájön, hogy minden kérdésre, amit bármikor valaki tudni akart, megtalálható a válasz egy fantasztikusan szórakoztató elektronikus könyvben, a Galaxis Útikalauz stopposoknak című, általános érvényű műben.

A nagyon szórakoztató és nagyon szellemes mű, amelyben hemzsegnek a sehol nem látott teremtmények, gyakran szembeszáll a tudományos-fantasztikus hagyományokkal, és megpiszkálja az élet nagy kérdéseit. A könyv – amely egy elsöprő sikerű BBC rádiójáték-sorozatként született – gyorsan és széles körben népszerűvé vált. Olyanok is ódákat zengtek róla, mint az egykori Beatles, Sir Paul McCartney vagy a filmrendező George Lucas. Még a híres darwinista tudós, Richard Dawkins és a világ talán legnevesebb elméleti fizikusa, Stephen Hawking is komoly értekezésben foglalkozott a művel.

Csillagközi űrhajóstop törülközővel

„A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit magával vihet a csillagközi stoppos… Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal feltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist…, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője, az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

(Molnár István fordítása)

(Molnár István fordítása) Az Arany Szív űrhajó utasai: balról Ford Prefect (Mos Def), mögötte Marvin, a depressziós robot, Zaphod Beeblebrox, a Galaxis lökött elnöke (Sam Rockwell) és Trillian (Zooey Deschanel) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!