Hírek

2005.06.29. 06:13

Végre eltűnhet a szellemszálló a hegyoldalról

Vég Márton

A Fővárosi Tervtanács ellenzi a rózsadombi volt SZOT-szálló felújítására vonatkozó II. kerületi rendezési tervet. A június elején elfogadott szabályozás szerint az ingatlan tulajdonosa, a Pro-Hill Kft. egy százlakásos apartmanházat alakíthat ki. A már ki is adott építési engedélynek köszönhetően tizenöt év után így végre eltűnhet a Duna-parti panorámát csúfító „szellemszálló”. Schneller István, a tervtanács elnöke főleg azt sérelmezi, hogy az épület két szinttel magasabb és két méterrel szélesebb lesz, mint a jelenlegi ház.

Véleménye szerint Budapest látképének visszafordíthatatlan károkat okoz a bemutatott elképzelés. A szakmai testület egy alacsonyabb épületet tartana környezetbe illőnek és ezt is javasolta a kerületnek. A rendezési terv elfogadását a képviselő-testületben is hosszas vita előzte meg. Az eredeti javaslatot Horváth Csaba szocialista polgármester terjesztette elő, de a városatyák végül a Fidesz–MKDSZ-frakció indítványát szavazták meg. A döntés ugyan figyelmen kívül hagyja a tervtanács álláspontját, de szakmai garanciát is tartalmaz. A befektetőnek ugyanis tervpályázatot kell kiírnia a homlokzatra. – A Fővárosi Tervtanácsnak véleményező feladata van, így javaslata nem kötelezi semmire a testületet. A képviselők figyelembe vették az elképzelésüket, de végül más szempontok alapján döntöttek. A használatbavételi engedély biztosítja, hogy a budapestiek elégedettek lesznek a megújult hegyoldal arculatával – mondta Horváth Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!