Hírek

2005.06.06. 06:47

Van Bastennel csúcsra törnek a hollandok

Marco van Basten edzőként is történelmet írt Hollandiában. A Milan egykori klasszis futballistája a tizedik meccsén is veretlen maradt, korábban ez egyetlen elődjének sem sikerült. Rotterdamban Robben és Kuijt góljával Hollandia 2-0-ra győzött Románia ellen, és ezzel továbbra is élen áll az 1. csoportban.

Szabó Tamás

A lefújás után a szövetségi kapitány, Marco van Basten duplán ünnepelhetett. Kinevezése óta ez volt a tizedik veretlen mérkőzése, és ezzel minden korábbi elődjét felülmúlta. Nagyon úgy tűnik, hogy az egykori aranylabdás csatár trénerként is a csúcsra tör. Eközben Csehország 8-1-re verte Andorrát, a győztes gárda a hollandok mögött a második helyen áll.

A 2. csoportban az Európa-bajnok görög válogatott pontot rabolt Törökországból. Otto Rehhagel együttese fegyelmezetten védekezett, eredményeként gólnélküli döntetlennel távozhatott. Ugyanebben a csoportban Ukrajna 2-0-ra verte Kazahsztánt, és ezzel már ötpontos előnnyel vezet.

Luis Figo sikeresen tért vissza a portugál válogatottba. A gárda Meira és Ronaldo góljával odahaza 2-0-ra győzött Szlovákia ellen, és az élre állt a 3. csoportban. Franciaország nem játszott a 4. csoportban, de miután riválisai pontokat szereztek, a negyedik helyre csúszott vissza. Svájc a Feröer-szigetek otthonában nyert 3-1-re, Frei két gólt szerzett, míg Írország Dublinban végzett csalódást jelentő 2-2-re Izraellel szemben. A vendégek kétgólos hátrány után értek el döntetlent. Gianluigi Buffon pontot mentett Norvégiában, az olaszok a kapusnak köszönhetően 0-0-ra végeztek Oslóban. A hazaiak számos helyzetet elpuskáztak, több góllal nyerhettek volna. Az olasz gárda a szerencsés 90 perc után már négy ponttal vezet az 5. csoportban. Lengyelország élre állt a 6. csoportban, a csapat 3-0-ra nyert Azerbajdzsánban. Miután Anglia nem játszott, a lengyelek két pont előnnyel vezetnek.

Spanyolország Luque góljával verte 1-0-ra Litvániát, és ezzel pontszámban beérte az élen Szerbia-Montenegrót, amely nem bírt Belgiummal, 0-0 lett a vége. A spanyolok győztes góljának szerzője, Luque elmondta, a győzelem azt jelenti, hogy újfent a saját kezükbe került a sorsuk: „A litvánok elleni csata jóval nehezebb volt attól, mint amire számítottunk. Már nem vagyunk olyan frissek, mint a szezon elején, s nehezen találtuk meg a ritmust, de végül nyerni tudtunk.”

Dél Amerikában méretes meglepetés született. Ecuador 2-0-ra verte Argentínát. Lara az 54. percben szerzett vezetést, Delgado a 89. percben növelte kettőre az előnyt. A gólt követően az argentin Cambiassót kiállította a játékvezető. Argentína legközelebb Brazíliával találkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!