Hírek

2005.06.29. 00:00

Válságos időszak Erdélyben

Válságos időszakhoz érkezett az erdélyi Magyar Polgári Szövetség, miután a szervezet Bihar megyei fiókja nyíltan hangot adott az MPSZ berkein belül hosszú ideje lappangó Partium–Székelyföld ellentétnek. A bihari szervezet Szász Jenő MPSZ-elnököt hibáztatja a szervezet „jelenlegi bénult állapota” miatt, szerintük a Partium–Székelyföld ellentéteket mesterségesen gerjesztette „egyesek” pozícióra való törekvése.

Lukács János, Kolozsvár

– A Magyar Polgári Szövetség jelenlegi bénult állapota nagyban tulajdonítható Szász Jenő elnöknek – a Szilágyi Zsolt, az MPSZ választmányi elnöke által nyilvánosságra hozott közleményben. Szász Jenő személye ellen viszont nemcsak a bihariaknak, hanem a székelyföldieknek is kifogásuk van. Gazda Zoltán, a szervezet sepsiszéki elnöke lapunk kérdésére úgy vélekedett, az MPSZ-nek megújult vezetőségre volna szüksége, ugyanakkor viszont hozzátette, Szász Jenő leváltása nincs napirenden. Árus Zsolt, az MPSZ gazdasági alelnöke, gyergyószentmiklósi politikus elmondta: csak a személyes megbeszélés után lehet érdemben reagálni a Bihar megyei szervezet állásfoglalására. Az ezzel foglalkozó elnökségi ülést Szász Jenő elnöknek kell összehívnia, de ez még nem történt meg.

Az MPSZ néhány független jelöltje a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenében próbált indulni a tavalyi parlamenti választásokon, de vereséget szenvedett. Míg az RMDSZ a várakozásokat felülmúlva bejutott a törvényhozásba és jelenleg kormányon van, az MPSZ országos szinten néhány száz szavazatot szerzett csupán. A Kovászna megyei rendőrség vezetősége nem engedélyezi a Magyar Polgári Szövetség által csütörtökre beütemezett autós tüntetés megszervezését. Constantin Scurtu kvesztor kifejtette, hogy nem lehet lezárni teljes egy órára egy európai utat, főleg ha ez egy országos úttal is kereszteződik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!