Hírek

2005.06.11. 00:00

Valóságjáték a politikáról

Kerekasztal-megbeszélést tartottak a XI. kerület diák és felnőtt vezetői az újbudai polgármesteri hivatalban. A diákok az Állam az Államban demokráciajáték nyertesei.

Tóth Tímea

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Összeültek a kicsik és a nagyok, és együtt beszélték meg a kerület terveit. Molnár Gyula frissítőt bont, balján Bence, az új kolléga.
[/caption]– El kell ismernem, vannak hátrányai is a polgármesterségnek. Túl nagy a felelősség – mondja gondterhelten Kerekes Sándor Bence, Újbuda újdonsült diákpolgármestere. Rögtön azután, hogy a hatalmas, ezüstszínű Volvo sofőrje kisegíti az autóból, a XI. kerületi polgármesteri hivatal külön parkolójában. Villáminterjút ad tévének, rádiónak. Nem úgy, mint a nagyok. Jobban. Néhány perccel később már alpolgármesterei társaságában ül Molnár Gyula polgármester kerekasztalánál. Szemben velük a kerület igazi vezetői. – Ahogy azt a diákönkormányzat május 20–i ülésén elfogadtuk, szeretnénk, ha a kerület létrehozna egy extrém parkot a fiataloknak – nyitja meg határozottan a vitát Bence, Molnár Gyula jobbján.

– Elnézést, hogy közbeszólok, de beszéd helyett inkább mutassuk be a terveinket – szól közbe Gajdos Kristóf (diák) alpolgármester, amire Molnár Gyula megjegyzi, hogy kezdi képviselő-testületi ülésen érezni magát. Összeülnek a kicsik és a nagyok, együtt nézik a hivatali laptopon a gyerekek terveit. Egy 40×60 méteres betonos park jelenik meg a monitoron. Gördeszkások, BMX-esek múlatnák itt az időt, pár száz forintos belépőért. – Támogatom az ötletet, ha megoldjátok, hogy a Kosztolányi Dezső térről eltűnjenek a gördeszkások – ígéri a polgármester. Latolgatni kezdenek az asztalnál, hol legyen a sportpálya. Végül a Hengermalom utcában megegyeznek.

– Mindez szép és jó, de a graffitisekre gondoltatok? – kérdezi Lakos Imre alpolgármester. – Felállíthatnátok egy graffitiőrséget. Nem tud kifogni a diákokon, ők mindenre gondoltak. Két–három méter magas betonfallal vennék körbe a pályát, amire firkálhatna, aki akar. Még az őrzést is megoldanák. – Szeretnénk kerékpárutat is a parkhoz, és a Villányi úton is ki lehetne alakítani egyet – szólal meg a szőke, szemüveges Gáldi Péter sötétkék öltönyben, királykék nyakkendőben. – Biciklitárolókra is szükségünk lenne az iskolákhoz. Megelégszünk az egyszerűvel is.

A valódi politikusok ritkán jutnak szóhoz, a fiatalok kitartóan harcolnak céljaikért. Nincsenek zavarban, hajtja őket a lelkesedés. Még elemi erővel buzog bennük a tenni akarás. Nem a politika vonzza őket. – Kizárólag abban az esetben lennék polgármester, ha ez nagyon fontos lenne a kerületnek – jegyzi meg Bence. – Azt nem tudom, hogy a felnőttek gondjain hogy segítenék. A fiataloknak viszont kiterjeszteném az ösztöndíjait, sportpályákat építtetnék, megreformálnám az iskolatej-akciót. És a közlekedési felfordulást is megpróbálnám megoldani. Például a Budaörsi út forgalmának csökkentése érdekében kezdeményezném, hogy több úton lehessen bejönni a városba – sorolja terveit. Még órákig tudná folytatni. Őszinte, nem beszél mellé. Megérdemelte, hogy háromezer gyerek közül őt válasszák a XI. kerületi diákok vezetőjének.

Valódi képviselők tárgyalnak a diákok programjáról

Február elején mind a 17 kerületi általános iskola regisztrálta magát a Diák Önkormányzat választására. A területi vetélkedőkről négy csapat jutott tovább, végül Kerekes Sándor Bence megnyerte a versenyt. Megválasztották a négy alpolgármestert (Krémer András, Gáldi Péter, Gajdos Kristóf és Gergely Tamás), és elfogadták a programjukat. Ezt a valódi XI. kerületi képviselő-testület következő ülésén tárgyalják majd.

Megválasztották a négy alpolgármestert (Krémer András, Gáldi Péter, Gajdos Kristóf és Gergely Tamás), és elfogadták a programjukat. Ezt a valódi XI. kerületi képviselő-testület következő ülésén tárgyalják majd. Összeültek a kicsik és a nagyok, és együtt beszélték meg a kerület terveit. Molnár Gyula frissítőt bont, balján Bence, az új kolléga. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!