Hírek

2005.06.10. 06:39

Üldözője szakérti a filmet

A Warner Brothers filmstúdió felkérte a BRFK egykori rablási osztályvezetőjét, hogy segítsen a Viszkisről készülő film forgatókönyvének elkészítésében.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="124"] Varju Lajos öt és fél évig üldözte ismeretlenül a Viszkist
[/caption]Ahogy azt a Reggel korábban megírta, bejelentették: Johnny Depp alakítja majd a Viszkist a hírhedt magyar bankrablóról készülő amerikai filmben. Úgy hírlik, hamarosan elkezdődik A Whiskys rabló balladája című film forgatása. Már ha egyáltalán belevágnak a produkcióba. Egyelőre ugyanis mindössze a forgatókönyv háromnegyedét írták meg. A történet befejezéséhez egy korábbi nyomozó segítségét kérték az amerikaiak. A mozi magyar szakértője csak abban biztos: forgatókönyv lesz. – Megkeresett egy magyar ügyvédi iroda és felkért, hogy legyek az Ambrus Attiláról szóló film forgatókönyvének szakértője – meséli Varju Lajos, aki csaknem hat évig üldözte a Viszkist. – Aláírtam a szerződést a Warner Brothers filmstúdióval, de ez még nem jelenti azt, hogy a film valaha is elkészül. Ez csak egy lesz a sok-sok forgatókönyv közül, amely a hollywoodi bírálók elé kerül.

[caption id="" align="alignright" width="133"] Ambrus egyik arca a bíróságon
[/caption]A BRFK volt rablási alosztályvezetője már többször szolgált adalékokkal a közérdeklődés középpontjába került Viszkisről. Az amerikai Julien Rubinsteint is ő látta el információkkal sikerkönyvének elkészítéséhez. Annak ellenére, hogy rendőrként túlzónak és indokolatlannak tartja a Viszkis körül kialakult legendát. – Ambrus átlagos rabló, egy a tucatból. Nem vitt el jelentős pénzeket, kiszámítható volt. A negyedik, ötödik balhéja után már semmi érdekeset nem produkált. Az elfogása is azért tartott hosszú ideig, mert teljesen hétköznapi ember. Nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, így az ujjlenyomata sem, nem tartozott egyik bűnözői körhöz sem. Mindent tudtunk róla, csak azt nem, hogy mi a neve és hogy hol lakik. Fizikailag nem létezett. Egyszer hibázott, amikor társat vett maga mellé. Az végzetes volt: elárulták.

Varju Lajos nem haragudott a Viszkisre, semmilyen érzelmet nem váltott ki belőle. Sokkal izgalmasabb esetekkel és fifikásabb bűnözőkkel találkozott, amíg zsaru volt. Számos példát sorol, akár mindegyikből filmet lehetne készíteni. – 1996 karácsonyán kiraboltak egy pénzszállítót a Váci utcában, fényes nappal. Több tízmillió forintot vitt el a három elkövető. Tizenegy hónapi nyomozás után megtudtam, hogy egyikük egy politikus fia. Ő is tudta, hogy lebukott. Felhívtam telefonon, hogy adja fel magát. Nem volt más választása. A rablást pedig egy korábbi pap tervelte ki. Ez sokkal szebb ügy volt.

A volt nyomozó nem is beszél Ambrusról, hacsak a média nem kéri arra. A Gyorskocsi utcában is csak azért látogatta meg üldözöttjét hat évvel ezelőtt, hogy szívességet tegyen egy újságírónak. A találkozás azonban különösebb volt, mint amire számított. – Részeg volt a Viszkis. Valószínűleg teletöltötték whiskyvel a kólát, amit bevittek neki. A következő meglepetés akkor ért, amikor rákérdeztem, hogy tervezgeti-e a szökést. Nem kertelt, a szemembe mondta, hogy igen. Szóltam az őröknek, de nem törődtek vele.

Varju Lajos hét éve, még Ambrus Attila elfogása előtt felmondott. Hivatásával viszont nem hagyott fel, jelenleg magánnyomozóként dolgozik. És ha muszáj, segíti a Viszkis-történet megjelenítését. Most épp az amerikaiakat várja. Bízik benne, hogy elkészül a film. Azt mondja, parádés lesz, ha úgy sikerül, mint Julien Rubinstein könyve.

Nem ismerték fel az ipari kamera felvételén

Ambrus Attila első bűncselekményét Magyarországon 1993 januárjában követte el. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási nyomozói sokáig egy fantomot üldöztek. Ugyanis szinte minden helyszínen hagyott hátra ujjlenyomatot, a paróka ellenére elfogadható személyleírást adtak róla a szemtanúk. Ennek ellenére semmit sem tudtak róla a rendőrök. Ez a felvétel 1995 nyarán készült, amikor a Lajos utcában egy takarékszövetkezetet rabolt ki. Az ipari kamera rögzítette felvétel azonban nem hozott áttörést. Ezután még négy évig fosztogatott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!