Hírek

2005.06.15. 00:00

Újabb kerületi szövetség alakult meg

Egy hónapon belül két szövetséget is alakítottak a kerületi önkormányzatok, hogy uniós forrásokra pályázzanak.

Zsidai Péter

Májusban hat kerületi és a fővárosi önkormányzat hozta létre a gyűrűszövetséget. Tegnap Rákospalota kezdeményezésére tizennégy kerület és nyolc környékbeli település fogott össze. A résztvevők: II., III., V., VI., VII., VIII., X., XIV., XV., XVI., XVII., XX., XIII kerület. Az agglomerációból: Göd, Gödöllő, Kerepes, Mogyoród, Csömör, Kistarcsa, Vácrátót, Veresegyház. Dóczy Noémi, a rákospalotai önkormányzat uniós tanácsadója a Reggelnek elmondta, további három kerület jelezte csatlakozási szándékát.

Az ötlet tavaly fogant, amikor a XV. kerület parlagfűirtáshoz szeretett volna forrást szerezni. Végül azért nem sikerült, mert tizenegy kerületnek együtt kellett volna pályáznia, ezt azonban nem tudták összehozni. Azóta mindegyik kerületet és környékbeli önkormányzatot megkerestek, és számos egyeztetést tartottak. Ennek lett az eredménye a tegnapi aláírás, amelyen csak három kerületi polgármester nem tudott jelen lenni.

Rajtuk kívül a főváros vezetői sem jöttek ünnepelni. Demszky Gábor nem jelzett vissza, Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettesnek pedig más dolga akadt. Bujdosó Sándor, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára viszont jelen volt ezen a rendkívüli és fontos eseményen. A társaságot Rákospalota fogja egyben tartani, bármelyik tag bármilyen témában kezdeményezhet pályázaton való indulást. Zugló máris jelezte, a bűnmegelőzéshez szeretne társakat és forrásokat találni. A keretmegállapodás szerint csak azoknak az önkormányzatoknak kell részt venniük a pályázatokon, akik úgy látják, szükségük van rá.

Meggyűrűzték őket

Zugló, Kőbánya és Józsefváros mindkét együttműködésnek a tagja, így nekik kétszer akkora esélyük lehet uniós pénzhez jutni, mint társaiknak. A gyűrűszövetség filozófiáját a Nagykörút, a Hungária körút, a Nagy Lajos király útja és a Körvasút sor földrajzi elhelyezkedése adja. Valamint a térség sajátos helyzete és problémái. Programjuk, adminisztrációjuk, döntéshozó szervük és elnökük is van: Demszky Gábor. A tagok azt is vállalták, hogy félmillió forintot fizetnek be a közös kasszába, amiből közösen gazdálkodnak..

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!