Hírek

2005.06.14. 07:18

Új tolvajtrükkök a nyugdíjasok kárára

Újabb trükkökkel próbálkoznak a nyugdíjasokat megkárosító tolvajok – mondta lapunknak Kovács István alezredes. A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője maga is járja a nyugdíjasklubokat, és előadásokon hívja fel az idős emberek figyelmét a leselkedő veszélyekre.

Nagy Eszter Dóra

– Ők maguk is sokat mesélnek a trükkökről. Legutóbb például egy számukra is újfajta esetről számoltak be. Az utcán szimpatikus fiatalemberek ajánlják fel segítségüket. A csomagokat aztán nem csak az ajtóig viszik, hanem a lakásba is belépnek. Pár perc és már el is tűntek az értékek. Nemrég a segélyhozó csalók is megjelentek. Az elkövetők néhány tízezer forintot adnak át a nyugdíjasnak, ennek a szerény nyugdíjból élő idősek nehezen tudnak ellenállni. A tettesek arra kérik, hogy írjon alá pár papírt, és a dokumentumok közé üres lapot is raknak. Erre aztán utólag kerül rá az ingatlan-adás-vétel szerződése.

Álszerelők, álpostások, álrendőrök és áldíjbeszedők is vannak a tolvajok közt. Kovács alezredes szerint mindenki azt enged be a lakásába, akit akar, de a rendőrök azt tanácsolják: az idősek a szolgáltató cégek telefonszámait írják fel. A becsengetőtől kérdezzék meg a nevét, és a központban érdeklődjenek, valóban van-e a cégnek ilyen nevű munkatársa. Csak ezután engedjék be a lakásba. Ugyanez vonatkozik az álrendőrökre is, akik még ha mutatnak is igazolványt, arról hamar kiderülhet, hogy igazi-e. Ők általában azzal az indokkal kopogtatnak be az idősekhez, hogy hamis pénzben kapták meg a nyugdíjukat, le kell hogy foglalják azt.

Legutóbb a VIII. kerületben fosztott ki egy nőt egy középkorú férfi. Vízszerelőnek adta ki magát és alkatrészekre százezer forintot csalt ki a sértettől.

Nagy Eszter Dóra Az igazi rendőrigazolvány könnyen felismerhető A rendőr jelvényén ötjegyű szám van. A rendőrigazolvány bankkártya méretű és műanyag. Bal felső részén Rendőrség felirat látható, alul kisebb betűkkel a Police felirat. E kettő közé égetik be az illető fényképét. A kártya jobb felső sarkában hologramos jelvény van.

A nyugdíjasok megtakarított pénzére utazó csalók általában papírigazolvánnyal és számot nem tartalmazó, csak Police feliratú jelvényt mutatnak fel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!