Hírek

2005.06.04. 00:00

Új falumban akarok súlyadózni

IGAZSÁGTALAN? Olvasónk falura költözött a főváros XIII. kerületéből. Igazságtalannak tartja új lakóhelyével szemben, hogy idén még a réginek kell fizetnie a súlyadót.

BAMA

A gépkocsi súlyadóról általános jogszabály rendelkezik – mondta el Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat szóvivője. A helyhatóság ehhez köteles tartani magát. Az említett jogszabály az 1991. évi LXXXII. törvény – tették hozzá a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az önkormányzat feladata, illetve joga eszerint az, hogy ő szedje be a gépkocsi-tulajdonosoktól a súlyadót. Azoktól, akiknek azon a közigazgatási területen állandó bejelentett lakcímük van. Ha a cím megváltozik, az új lakóhelyre mindig a változást követő év első napjától kell és lehet fizetni az adót. Ezt a törvényben külön paragrafus mondja ki.

A rendelkezés arra szolgál, hogy a rendszer a lehető legolcsóbb és legkövethetőbb legyen. Gondoljunk bele, milyen sok ember költözik el év közben. Ha mindannyiuk kedvéért rögtön megváltozatnák az adófizetés helyét, az óriási kavarodáshoz vezethetne. Előfordulhatna, hogy magával a kedves olvasóval történne igazságtalanság. Az adminisztrációs hibák esélye ugyanis megugrana. És egyetlen ilyen hiba elég lehetne ahhoz, hogy valakitől például két helyről szedjék be az adót. Ezt pedig a hölgy nyilván nem akarja.

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni!
REGGEL, 1122 Budapest,
Városmajor u. 12–14., (36-1) 488-5541; e-mail:
[email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!