Hírek

2005.06.08. 00:00

Tükörsima aszfaltút vezet a horvát tengerpartra

A magyar–horvát határtól a tengerpartig kényelmesen négy óra alatt is leérhet az autós turista, és hamarosan már egészen Splitig sztrádán vezethet.

Jámbor Gyula

Irigyen figyeli év közben a magyar autós a horvát sztrádaépítkezést, a nyári szezonban a valóságban is megtapasztalhatja, hogy a háború sújtotta kis ország hogyan épített sok száz kilométernyi jó minőségű autópályát néhány röpke év alatt. Az Isztriára, a Kvarner-öbölbe tartók már tavaly is jó minőségű úton roboghattak. Idén június végétől, július elejétől Splitig ér a vadonatúj betonszőnyeg. A Budapestről útnak induló nyaraló idehaza nem örülhet semmi változásnak, legfeljebb a nyár beköszöntével a négynapos autópálya-matrica ára emelkedett 1460 forintra a személygépkocsik számára. Aki egyhetes túrára megy, érdemes 2300-ért tíznaposat vennie.

Autópályán továbbra is csak Zamárdiig haladhatunk a határváros, Letenye felé, és keresztül kell araszolnunk a Balaton déli partjának településein. Bár több szakaszon is folyik az elkerülő nyomvonalon építkezés, ez az idén nyaralni vágyókat nem vigasztalja. Az pedig kifejezetten rontja a kirándulás örömét, hogy Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között télen rendkívül megrongálódott az út. A fővárosiaknak tehát az otthon megszokott fokozott figyelemmel kell manőverezniük a „lépcsőshátú” aszfalton. A kérdésre, hogy a határ melyik oldalán érdemes tankolni, nem könnyű a válasz. Az aktuális ár itt is, ott is 260 forint felett van a 95-ös esetében. A határon innen diszkont kútnál szűk tíz forinttal olcsóbban kapható az üzemanyag, ezek feltalálásához azonban helyismeret kell. Siófokon működik a magyar autósok klubja által üzemeltetett kút, ez útba esik jövet-menet.

Horvát oldalon Goricsány határtelepüléstől kezdődik a sztráda, fizetni azonban csak Zágráb előtt kell, méghozzá 36 kunát (mintegy 1200 forint). A fővárostól a Bosiljevo nevű elágazásig együtt haladnak a Fiume (Rijeka), illetve Split felé igyekvők. Előbbiek Puláig, az Isztriai-félsziget déli csücskéig autózhatnak autópályán, a teljes ár a határtól 120 kuna, azaz 4400 forint. A sztráda számos hosszabb-rövidebb alagúton halad át, ezek egy része autópályához méretezett, azaz „kétlyukú”, de akad olyan szakasz, ahol az autópályának csak az egyik fele készült el, ezeknél pedig egy alagútban vezet a kétirányú forgalom. Vezetéstechnikai szempontból ezek meglehetősen fárasztók, és ezért is – nemcsak a szigorú horvát rendőrök miatt – érdemes betartani a sebességkorlátozásokat. Akik dél felé, Dubrovniknak veszik az irányt, várhatóan június végétől újonnan épült szakaszoknak örülhetnek. A Mala Kapela-alagút a hozzá tartozó útszakasszal és a Pirovac és Vrpolje között egy 34 kilométeres szakasz alaposan megkönnyíti majd Split megközelítését. Az új szakaszok is fizetősek lesznek, ám hogy ezek mennyivel drágítják meg a jelenleg a határtól Splitig 172 kunás, azaz mintegy 6200 forintos árat, még nem tudták megmondani a Horvát Idegenforgalmi Közösségben.

Forintért itthon érdemes kunát venni, euróra átváltani nem célszerű

Horvátország nagyvárosaiban és a tengerparti sávban európai színvonalú pénzügyi szolgáltatást talál az odautazó. Bankfiókok, automaták és pénzváltók egyaránt bőséggel vannak. Ennek ellenére érdemes még idehaza gondoskodni a kuna megvásárlásáról, mert az átváltási árfolyam kedvezőbb. Nincs értelme eurót váltani, mert a forintot, illetve a magyar bankok által kibocsátott bankkártyákat szinte mindenhol elfogadják. Aki euróban jut jövedelemhez, az is jobban teszi, ha itthon váltja kunára. Rövid adatgyűjtésünk során azt tapasztaltuk, hogy az árfolyam még idény eleji állapotot tükröz, bár a kuna az év eleje óta folyamatosan erősödik az euróval szemben. Várható, hogy az idegenforgalmi szezonban tovább erősödik. A kereskedelmi bankok szokás szerint drágábban, 37-38 forintért adják a hotvát nemzeti valutát. Az utcai váltók kínálata színesebb, ötvenméteres távolságon belül 36 és 37,50-es ajánlatot is találtunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!