Hírek

2005.06.24. 00:00

Tőzsde-csúcs: beszállni, maradni vagy kiugrani?

Egyre-másra döntötte meg a rekordokat a héten a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. Milyen taktikát érdemes követni?

M. B.

Forián Szabó Gergely, a CA-IB elemzője eleve nem ajánlja a tőzsdézést saját szakállára annak, akinek legfeljebb pár milliója van. Szerinte a befektetési alapok ilyenkor jobbak, s nagyot bukni sem lehet. Ráadásul ha valaki magának állít össze „portfóliót” (több papírból álló „kosarat”), aránytalanul sokat fizet számlavezetési és ügyleti díjként. Egy-két papírba fektetni egyébként sem érdemes – vallja -, öt-hat cég részvényeivel lehet érdemlegesen tőzsdézni.

Az elemző felhívja a figyelmet arra, hogy részvényt venni legkevesebb három évre érdemes. A magyar tőzsde sajátossága, hogy nem képviseli kellően a hazai gazdaságot. A cégek úgy vélik, hogy túlságosan drága a tőzsdei részvétel, s a vele járó átláthatósági követelménynek sem szívesen tesznek eleget. Így aztán néhány vezető részvény mozgatja a piacot (Mol, OTP, Magyar-Telekom, Richter), gyakorlatilag ezek alakítják az indexet. Forián Szabó azt ajánlja annak, aki nemrégiben szállt be a tőzsdére, hogy most maradjon, de vegye komolyan a hosszú távú gondolkodás követelményét. A szakértő nem vállalkozik annak megjósolására, hogy meddig tarthat a magas index a tőzsdén. A BUX és az olajár közt nincs szoros összefüggés, de ha jócskán 60 dollár fölé kerül  a hordónkénti ár, az a pénz kivonását eredményezheti a magyar tőzsdéről (is).

Nem mindenben ért egyet kollégájával Barcza György (ING Bank). Szerinte például kétszázezer forinttal és némi ügyességgel 20-30 ezer forint nyereség elérhető néhány hónap alatt, amellyel szemben havi ötezer körüli költség áll. Aki nem próbálja ki, sosem tanulja meg a tőzsdézést – vallja Barcza. A piac működését pedig a vezető részvényeken lehet igazán megismerni. Egyébként ő is a maradást ajánlja. Szerinte van tartaléka a BUX-nak.

Mindkét elemző úgy látja: aki a Földhitel- és Jelzálogbank papírjából vett a kibocsátáskor, az négy-ötszörös nyereséget érhetett el. Grafikonunk nem az árfolyam esését jelzi, hanem az ezer forintos névérték tizedeléséről döntöttek júniusban. Az akkori 13 400 forintos árfolyam 1340-re változott. Ettől a részvények értéke nem csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!