Hírek

2005.06.23. 00:00

Tiltás a drogkeresőknek

BAMA

Általánosságban nem elfogadható a munkahelyi drogtesztek alkalmazása, illetve az ahhoz kapcsolódó adatkezelés – jelentette ki Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint munkahelyen drogteszt alkalmazását csak kifejezett jogszabályi felhatalmazás tehet lehetővé, és nem a munkáltató önkényes választása vagy „kikényszerített hozzájárulás”. Az adatvédelmi biztos ugyanis úgy véli, a drogtesztek esetében a munkavállalói hozzájárulás önkéntessége erősen megkérdőjelezhető: emellett a tesztelés a magánszférába súlyosan beavatkozó, a személyiségi jogokat sértő gyakorlathoz vezethet.

Péterfalvi Attila arra az álláspontra helyezkedett: a drogfogyasztást ellenőrző mobil tesztek eredményei is megkérdőjelezhetők, a vizsgálat ugyanis egyes gyógyszerek fogyasztása esetén is pozitív eredményt mutathat. Az adatvédelmi biztos fontosnak tartja, hogy a teszteket csak szakvégzettséggel rendelkezők készíthetik és elemezhetik. Az ombudsman szerint mielőbb szükséges a megfelelő munkahelyi alkohol- és drogpolitika kialakítása: ebben kaphatna helyt a drogteszt is. Péterfalvi nem támogatja a drogtesztelés „elrettentésként” történő alkalmazását sem.

Törvényesen szondáztat a munkaadó

A munka törvénykönyve szerint a munkavállaló kötelessége munkaképes állapotban a munkahelyén megjelenni – ez a szabály a jogértelmezés szerint kizárja az alkoholfogyasztást. A munkáltatók törvényben foglalt lehetősége annak ellenőrzése, hogy dolgozóik ittak-e alkoholt, azaz betartották-e a szabályokat vagy sem. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkahelyi szondáztatás szabad. Olyannyira, hogy ha az ellenőrzésben való részvételt a munkavállaló megtagadja, az már önmagában is alapot adhat egyes munkáltatói lépésekre. Igaz, a törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a dolgozó alapos indokkal megtagadhassa az ellenőrzést – például ha igazolni tudja, hogy a folyamatos ellenőrzés kifejezetten a zaklatására irányul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!