Hírek

2005.06.02. 06:07

Termeszbenzin: olcsó és környezetbarát

Minden ember maga is előállíthatja autójához a benzint. Így látja a közeljövőt a Nobel-díjas fizikus, Steven Chu.

Tornai Szabolcs

Az a természetes folyamat, amellyel a termeszek a kemény növényi rostokból etilalkoholhoz hasonló anyagot képesek sajtolni, alapja lehet egy újfajta benzinnek. Ráadásul az új benzin környezetbarát lenne, és korlátlanul lehetne előállítani. Steven Chu 1997-ben kapott fizikai Nobel-díjat, és jelenleg a csodabenzin előállítási módszerén dolgozik. Az etilalkohol mint alternatív üzemanyag hosszú évek óta felkapott, de rendkívül vitatott téma. Bár az etilalkohol környezetbarát lenne, de kukoricából történő kivonása több energiát emésztene fel, mint az etilalkoholban rejlő.

Chu azt kutatja, hogy a termeszek beleiben található mikrobák genetikai átszereléssel hogyan lehetnének több munkára foghatók. Jelenleg e mikrobák feltérképezése folyik a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban, amelynek tavaly nyár óta Steven Chu a vezetője. Amint sikerül azonosítani a géneket, kiderül, hogy a termeszek belei miként dolgozzák fel a növényi rostokat. A mikrobák csak annyi etilalkoholt termelnek, amennyi feltétlenül szükséges. Ám a genetikailag módosított mikrobák korlátlanul állítanák elő az üzemanyagot. Chu és munkatársai ezt úgy szeretnék elérni, hogy mindig a leghatékonyabb mikrobákat hagynák életben.

A módszer olyan lesz, mint a fajnemesítés, bár Chu elismeri, hogy van valami frankensteini jelleg a vállalkozásban. Visszafelé is elsülhet a dolog. – A termeszek bélmikrobáit olyasmire szeretnénk rávenni, amit eszük ágában sincs megtenni. Ha túl sok etilalkoholt kell előállítaniuk, elpusztulhatnak vagy elvadulhatnak. Azt szeretnénk, ha egészségesen szaporodnának, de közben jóval többet termelnének, mint a termeszeknek szükséges – mondja a Nobel-díjas fizikus. A vállalkozás nem csupán Chu rögeszméje. Más nagy intézmények is folytatnak ez irányú kutatást, így a Coloradói Egyetem és a Nemzeti Energia-újrahasznosító Laboratórium. Chu szerint tíz-húsz év múlva a „termeszbenzin” lesz az általánosan alkalmazott üzemanyag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!