Hírek

2005.06.15. 06:09

Szupergyors csőrakétán utazhatunk Amerikába

Befellegzett a repülésnek? A kérdés jogos. Amerikai mérnökök ugyanis a világ eddigi legnagyobb közlekedési vállalkozásának tervein dolgoznak: a transzatlanti expresszvonaton.

Gy. Z.

Bár tegyük hozzá, a vonat ezúttal meglehetősen vitatható meghatározás, inkább nevezhetjük csőrakétának. A Concorde kiesése egyébként is pótlás után kiált. Az ötlet megvalósítása mintegy hatvannyolcmilliárd dollárba (több mint tizennégybillió forintba) kerül, ha megvalósul. Egy csövön alapul, amely a tenger szintje alatt akár száz méter mélyen is Amerikát összeköti Angliával. A csövet erős acéltartókon a tengerfenékhez kívánják rögzíteni. A tenger alatt járó expressz a transrapid technikája alapján működnék. A mágneses meghajtás segítségével a szerelvény az óránkénti háromezer-hétszáz kilométeres sebességet is elérheti, ami nagyjából a hangsebesség háromszorosának felel meg. Ez azt jelenti, hogy az utasok beszállnak New Yorkban és kilencven perc elteltével már Bristol kikötőjében sétálhatnak. A szupervonat átadásának időpontjáról egyelőre nincs hír.

transzatlanti expresszvonaton. Gy. Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!