Hírek

2005.06.04. 00:00

Szövetkeznek a települések a zaj ellen

Budapest és vonzáskörzete zajtérképet kap. Ennek elkészítésére kötelezte ugyanis 2002-ben az Európai Unió Tanácsa a nagyvárosokat és az őket övező településeket. A brüsszeli irányelv a megvalósításra 2007-ig ad határidőt, 2008-ra pedig a hozzá kapcsolódó intézkedési tervnek is készen kell lennie. Budapest környékén huszonegy településen fognak zajtérképet rajzolni, amihez pályázni lehet uniós forrásokra.

Zs. P.

[caption id="" align="alignleft" width="127"] Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes fogja össze a munkát
[/caption]A pályázat előkészítését a főváros már megkezdte és társául hívta az érintett önkormányzatokat. Dunakeszitől Vecsésig, Gyáltól Érdig, Halásztelektől Solymárig, Ürömtől Szentendréig. A közös fellépésnek köszönhetően ugyanis olcsóbban rajzolódhatnak meg a térképek, mint ha a települések külön készíttetnék el. A megállapodás szövegtervezetét május 31-ig egyeztették az önkormányzatokkal, hogy szeptemberben be tudják nyújtani a pályázatot. A májusi fővárosi közgyűlés jóvá is hagyta a szerződést, így Demszky Gábor aláírása is odakerült a többi polgármester kézjegye mellé.

Több fővárosi kerület már nem vár tovább, saját kezdeményezésre zajkontrollszövetséget hoz létre. Az ötlet Angyalföldtől származik, amihez a II., a III., az V. és a XV. kerület máris jelezte csatlakozási szándékát. A tervek szerint közös zajmérő autót vásárolnának, amellyel folyamatosan méréseket végeznének. A vizsgálatokat a lakossági panaszok miatt indítanák, az elmúlt időben egyre több bejelentés érkezik. Elsősorban vendéglátóhelyek zajszennyezését kifogásolják. A kerületeknek ugyanakkor nincs pénzük a kivizsgálására, kénytelenek külsős cégeket megbízni. A közös zajmérő autóval jelentősen csökkenthetnék a vizsgálatok költségeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!