Hírek

2005.06.14. 00:00

Személyivel is utazhatunk

Küszöbön vannak végre a nyaralások. Ha külföldre készülnek a családok, kiderülhet, hogy valakinek éppen lejárt az útlevele. Személyi igazolványa viszont érvényes. Merjenek-e nekivágni az útnak?

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="289"] Ha valaki történetesen a prágai Károly-hídhoz szeretne eljutni, két határt is átléphet személyi igazolványával. Ez valamikor elképzelhetetlen volt.
[/caption]A magyar állampolgárok személyi igazolványukkal nyugodtan utazhatnak a jogszabályok szerint az unió országaiba. Ez a lehetőség az Európai Gazdasági Térség országaira is igaz, azaz Izlandra, Norvégiába, Liechtensteinbe és Svájcba is beléphetünk a személyivel. Ugyanez igaz Horvátországra is. Ide a két ország között lévő kétoldalú nemzetközi szerződés alapján utazhatunk útlevél nélkül. A szerződés csak személyi igazolványt említ, tehát nem köti ki, milyen típusú személyivel lehet menni. Így a forgalomban lévő valamennyi érvényes személyazonosító igazolványt elfogadják a határon, mondta Pongrácz Tamás, a Belügyminisztérium Központi Hivatala útlevélosztályának vezetője.

Tavaly, uniós tagságunk kezdetén fordultak elő fennakadások. Leginkább Angliában, ha valaki hajóval, komppal a La Manche csatornán át érkezett a szigetországba. Ekkor még nem minden határőr ismerte föl a magyar személyi igazolványt. A honi hatóságok erre a csatlakozás után, a nyaralási szezon előtt, föl is hívták a figyelmet. Idén már ilyen problémák nem fordulhatnak elő.

Megeshet azonban, hogy valamely ország ideiglenesen – főleg közbiztonsági okokból – korlátozza a személyivel való beutazás jogát. Ilyen volt tavaly nyáron Portugáliában a futball Európa-bajnokság időszaka. S ugyancsak ilyen lehetett volna a közelmúltban Olaszországban a pápa temetésének kiemelkedő nemzetközi vonatkozású eseménye. Az olasz hatóságok azonban nem éltek korlátozási jogukkal. Szakemberek szerint – a biztonság kedvéért – nem árt, ha indulás előtt telefonon érdeklődünk az utazással érintett országok magyarországi külképviseletein, nincs-e útiokmány- elfogadási korlátozás valamilyen okból. Szinte bizonyos, hogy nincs, de ha valaki teljesen biztosra akar menni, akkor megereszthet egy telefont.

Az intézkedés, ha lenne is, mindenképpen időleges, átmeneti jellegű lenne, mint a foci Eb esetében. Utána visszaáll a főszabály, az érvényes személyivel a korlátozásmentes határátlépés lehetősége. Pongrácz Tamás jelezte, bár ma már honfitársaink bízhatnak a magyar személyik elfogadásában, azért ha van érvényes útlevelük, célszerű magukkal vinni.

Új úti okmányt az Európai Gazdasági Térség országaiba, illetve Horvátországba irányuló úti cél esetén fölösleges kiváltani. A 14 év alatti gyerekek, akiknek nincs személyi igazolványuk, továbbra is csak útlevéllel utazhatnak. Útlevél ugyanis születésétől fogva, alanyi jogon megilleti a gyermeket, személyit viszont csak a 14. életévüket betöltöttek kaphatnak.

A magyar állampolgárok négyféle érvényes személyivel utazhatnak: 
1. Az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal, amelynek kemény a borítója, s népköztársasági címer van rajta.
2. Az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal, amely puha borítójú, s a köztársaság címere díszíti.
3. A 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal, amely kártya formájú, s műanyag.
4. A 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal.
Sőt, az ideiglenes személyivel is, ha az érvényes. Külföldi utazásra nem használható a személyazonosító igazolvány, ha azt nem magyar állampolgárságú személynek adták ki. Például ha bevándorolt vagy menekültstátust kapott valaki. Külföldi utazásra nem használható továbbá a magyar vezetői engedély sem.

A személyi igazolvány megszerzésének költségei

Ha valaki az első személyi igazolványát váltja ki a 14. életévében, és nincs érvényes útlevele, akkor ingyenes. Ha a gyermeknek van érvényes útlevele, akkor nem kötelező kiváltani a személyit, az útlevéllel és a lakcímkártyával itthon is jogszerűen tudja azonosítani magát az érintett.

Ha van másik személyi azonosító okmánya a gyereknek, akkor 1 500 forintba kerül a személyi kiváltási illetéke.

Hetvenéves kor felett a személyi igazolvány kiváltása ingyenes.

Felnőttek esetében, ha valakinek lejárt vagy elveszett a személyije, 3000 ezer forintért adnak újat. Előbb egy ideigleneset, majd legkésőbb 30 nap múltán, de a gyakorlat szerint inkább előbb, a véglegeset.

Ha van másik személyi azonosító okmánya a gyereknek, akkor 1 500 forintba kerül a személyi kiváltási illetéke.

Hetvenéves kor felett a személyi igazolvány kiváltása ingyenes.

Felnőttek esetében, ha valakinek lejárt vagy elveszett a személyije, 3000 ezer forintért adnak újat. Előbb egy ideigleneset, majd legkésőbb 30 nap múltán, de a gyakorlat szerint inkább előbb, a véglegeset. Ha valaki történetesen a prágai Károly-hídhoz szeretne eljutni, két határt is átléphet személyi igazolványával. Ez valamikor elképzelhetetlen volt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!