Hírek

2005.06.13. 00:00

Segítség, ellopták az autómat!

KIFOSZTVA - Olvasónk autóját ellopták a házuk elől. Sérelmezi, hogy csak akkor kezdték el körözni a gépkocsit, amikor az esetet telefonálás után írásban is bejelentette.

BAMA

Körözést elrendelni jelenleg a büntetőeljárási törvény alapján lehet – mondta el érdeklődésünkre Szőgyényi Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság körözési osztályvezetője. Ez egyben a nyomozás elrendelése is. Emberölés esetén sem indul azonnal eljárás, a telefonos bejelentéseket előbb ellenőrzik – említette példaként Szőgyényi. Az autók körözésekor szintén a jogszabályok szerint járnak el, de a gyakorlatban már a telefonálás pillanatától keresik a gépkocsit. Vagyis, ha az autótulajdonos tárcsázza a segélyhívót és közli, mi történt, a rendőrség a belső utasítások alapján cselekszik. Értesítik a közterületen szolgálókat arról, hogy milyen autót kell keresniük. Tény viszont, hogy írásban is meg kell tenni a feljelentést, mert a körözést hivatalosan csak így kezdhetik el. A feljelentést a sértett bármelyik rendőrkapitánysághoz benyújthatja. A rendőrök változtatnának a jelenlegi szabályozáson. E célból nemrégen törvényjavaslatot készítettek elő. Ha ezt elfogadják, akkor a hatóság akár telefonos bejelentés nyomán is elrendelhetné a lopott gépkocsik körözését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!