Hírek

2005.06.06. 06:33

Schröder sokat kockáztat

Gerhard Schröder német kancellár a saját pártja és a vörös–zöld kormánykoalíció soraiban hiányzó bizalommal indokolta, hogy miért van szükség ősszel az előrehozott választásokra.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="87"] Schrödernek távoznia kellene
[/caption]A Der Spiegel című hírmagazin hétfőn megjelent száma szerint Schröder az észak-rajna-vesztfáliai választások csúfos elbukása után csak egy nappal folytatott bizalmas beszélgetést Horst Köhler szövetségi elnökkel, amit az államfő később kifogásolt, mert a kancellár vasárnap esti bejelentéséről csak a televízióból értesült, s nem konzultált vele előre. Schröder és a szociáldemokraták (SPD) vezetője, Franz Müntefering a tartományi választási vereség után jelentette be, hogy előrehozott választásokkal akarják a hatalmi légüres teret a Bundestag és az ellenzéki többségű Bundesrat (Szövetségi Tanács) között feloldani.

A Der Spiegel szerint Schröder közölte Köhlerrel, hogy folyamatosan erősödik az őt érő bírálat. Elnöki körökből kiszivárogtak a kancellár szavai: „Kormánytöbbségem bizonytalan”. Méghozzá olyan mértékben, hogy ellenségei akár keresztül is húzhatják a terveit. Mivel Schröder nem bízik pártbéli ellenfeleiben, ezért a szövetségi minisztereknek kell megszavazniuk a maga ellen kért bizalmatlansági indítvány, hogy ezáltal a Bundestag feloszlatható legyen. A kormány és az elnöki hivatal szóvivői a magazin értesüléseit a beszélgetés bizalmas voltára való hivatkozással nem kívánták megerősíteni.

A német alkotmány hatvannyolcadik paragrafusa szerint a szövetségi elnök a kancellár javaslatára huszonegy napon belül feloszlathatja a Bundestagot, ha a képviselőház nem szavaz bizalmat a kormányfőnek. Az eddigi tervek szerint Schröder július 1-jén kéri maga ellen a szavazást. Mindezideig azonban nyitva hagyta, hogy a bizalmatlansági indítványt valamely szaktémához köti vagy önmagában teszi fel a kérdést. A Der Spiegel szerint Schröder nem akar visszalépni, amennyiben Köhler elutasítja a parlament feloszlatásáról szóló indítványt. Több alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy Schröder tervezett lépései a bizalmatlansági kérdéssel kapcsolatban jogilag elfogadhatatlanok.

Wolfgang Schäuble, a CDU/ CSU helyettes frakcióvezetője Schröder és Joschka Fischer külügyminiszter közeli amerikai útját búcsúlátogatásnak minősítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!