Hírek

2005.06.17. 00:00

Rugalmasságot javasolnak

A ma záruló kétnapos brüsszeli csúcstalálkozón döntenek arról, hogyan folytatódjék az uniós alaptörvény becikkelyezési folyamata.

Róka Zsuzsa–Toronyi Attila

A magyar kormány azt az álláspontot képviseli az eszmecserén, hogy rugalmas, a tagországokbeli állapotokat tekintetbe vevő ütemben folytatódjék az alkotmányos szerződés jóváhagyása.  Az alaptörvény életbe léptetésére előirányzott 2006. november elseje Budapest szerint „nem kőbe vésett dátum”. Magyarország abban érdekelt, hogy ne szenvedjen halasztást a bővítés folyamata a mostani bizonytalanság miatt. Orbán Viktor támogatja a magyar kormány álláspontját az EU keretköltségvetése ügyében. Ezt maga a Fidesz elnöke jelentette ki a Brüsszel melletti Meisében, ahol az Európai Néppárt vezetőségének ülésén vett részt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a napokban közölte: a kormánynak az a célja a pénzügyi tárgyalásokon, hogy az egy főre jutó támogatásokban Magyarország legalább az ötödik helyre kerüljön. A közös agrárpolitika kapcsán kirobbant brit–francia vitáról szólva Orbán Viktor kijelentette: Magyarország számára kedvezőtlen következményekkel járna, ha a franciák veszítenének, hiszen az EU közös agrárpolitikájának haszonélvezőjeként Franciaország után Magyarország szerepel. Hozzátette: „számunkra a mostani agrárrendszert megváltoztató döntés minden bizonnyal csak kedvezőtlenebb lehetne”. Az Európai Uniónak sokkal rugalmasabban kellene a jövőben működnie. A Fidesz vezetője úgy véli: nem egységes szociális modellre, hanem a különböző modellek versenyére van szükség.

Kérdéses mindamellett, hogy péntek estig sikerül-e megállapodni a 2007 és 2013 közötti időszak költségvetéséről. Hiszen július elsejétől – a brit uniós elnökség kezdetétől – London kemény ellenállása miatt erre már csak elméleti esély lesz. A franciaországi és a hollandiai elutasítással a népszavazásban részt vevők többsége kétségét fejezte ki a nagyobb európai egység létrehozásával kapcsolatban. Németország, Lengyelország és Spanyolország szerint meg kell menteni az alkotmányt és folytatni kell a ratifikálási folyamatot. Nagy-Britannia jegelte a népszavazással kapcsolatos terveit, Dánia pedig valószínűleg lemondja a tervezett referendumot.

A kiútról a tagállamoknak közösen kell megállapodniuk. Ha a huszonötök a nemzeti ratifikációk sorozatának átmeneti felfüggesztéséről állapodnak meg Brüsszelben, az jó jel, mert azt jelenti, hogy nem számolnak le az alkotmánnyal. José Barroso, az EU kormányaként működő brüsszeli bizottság elnöke arra inti a miniszterelnököket: szűk nemzeti érdekek helyett kövessék inkább az összeurópai érdekeket. Ami nyilván nem könnyű. Barroso maga panaszolta el a napokban, miként vallott kudarcot a bizottság jóhiszemű javaslata, hogy hozzanak létre a közös költségvetésből pénzalapot a termelővállalatok kitelepítése miatti munkahelyveszteségek ellensúlyozására. Éppen azok a kormányok találták ezt fölösleges luxusnak, amelyek a keleti tagállamok által támasztott versenyre panaszkodnak.

Kapjon állandó ötvenhatos emlékművet Brüsszel

Orbán Viktor javaslatára az Európai Parlament magyar néppárti delegációja kezdeményezi, hogy jövőre, az 56-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából a magyar közösség állítson Brüsszelben a szabadságharcnak méltó, állandó emlékművet. Az elképzelés sikeréhez széles körű összefogás szükséges, ezért a delegáció egyeztetést kezdeményez a brüsszeli magyarok, Brüsszel városa és az európai intézmények képviselőinek részvételével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!