Hírek

2005.06.04. 00:00

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

BAMA

SZŰCS GÁBOR, AZ OTP VEZETŐ TANÁCSADÓJA: Az állampapírpiacon 9-20 bázispontos hozamcsökkenés ment végbe a hét folyamán. A hozamok csökkenése az euró 4 forintos gyengülésével párhuzamosan következett be. Tehát a negatív hírek – az S&P leminősítette Magyarország forintadósságát, a franciák és a hollandok nemet mondtak az unió alkotmányára, valamint a jelek szerint az ez évre kitűzött államháztartási hiány cél már év közepén teljesülhet – ellenére erősödött a forint árfolyama. Az erősödés inkább regionális okokra vezethető vissza. A háttérben a lengyel zloty erősödése húzódik meg.

A GDP az első negyedévben a várt 3 százalékkal szemben 2,9 százalékkal nőtt az első negyedévben. Idén a bruttó hazai termék bővülése 3-3,3 százalék körül alakulhat, mely jelentős lassulás az előző évi 4 százalékhoz képest, és bevételi oldalon negatívan érintheti a költségvetést. A pesti tőzsdén a héten sem változott a vételi kedv, a BUX 4,13 százalékos emelkedéssel zárt. A számottevő emelkedés az erős  dollárból hasznot húzó cégek árfolyama jelentős emelkedésének köszönhető döntő mértékben.

50 bázispont: Ha például a kamat 10 százalékról 9,5 százalékra csökken, akkor ez 50 bázispontos csökkenés.

Portfólió: olyan „kosár”, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!