Hírek

2005.06.03. 00:22

Ötletek Budapest új jelképére

– Két kétszáz méter magas tornyot kellene építeni a Duna fővárosi szakaszának északi és déli pontjára. Ezeket lézerfénnyel össze is lehetne kötni – fogalmazta meg elképzeléseit a televízióból ismert Budai Péter mesterszakács. A termetes ember a Szeretem Budapestet mozgalom tegnapi rendezvényén mondta el gondolatait.

Kiss Gergely

– Ahhoz azért nem ragaszkodom, hogy ezek az építmények fakanál formájúak legyenek – tette hozzá. A civilekből álló mozgalom szerint a fővárosnak új jelképre van szüksége. – Ötletpályázatot írtunk ki, amelynek segítségével bárki elmondhatja javaslatait – mondta Fürjes Balázs, a Szeretem Budapestet egyik alapítója.

Az akcióra már több jelentkező akadt. Budai Péter mellett Till Attila is beállt a sorba. A televíziós műsorvezető szerint egy látványos épülettel új korszakot lehetne nyitni a város történelmében. Az akciót a Budapesti Építész Kamara karolta fel. – Minden korszaknak hátra kell hagynia a keze nyomát – mondta lapunknak Skardelli György építész. – Bilbaót többek között a Guggenheim múzeum tette világhírűvé. Nekünk is szükségünk van új látványosságra.

A mozgalom szerint az építészet közügy, ezért nem csak a szakemberek jelentkezését várják. A javaslatokat neves zsűri bírálja el. Tagjai között mások mellett megtaláljuk Eszenyi Enikő színművészt, Hankiss Elemér társadalomtudóst és Geszti Péter reklámszakembert. Az első három helyezett pénzdíjban részesül. Az anyagokból később egy kiállítást is terveznek. Az érdeklődők a www.szeretembudapestet.hu honlapon ismerhetik meg a pályázat részleteit. Az új ötletek megvalósítására természetesen nincs pénze a mozgalomnak. A formába öntés már a város és az ország vezetőin múlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!