Hírek

2005.06.24. 00:00

Német cégeket büntettek Magyarországon

Kilencvenöt német tulajdonosi érdekeltségű cégnél tartottak munkaügyi ellenőrzést. A május 27-e és június 10-e közti akcióban 65 esetben állapítottak meg jogsértést. Jogszerűtlen foglalkoztatásért 45 munkáltatót büntettek meg, összesen 40,5 millió forintra. Szabálysértési és helyszíni bírságot két-két cégre róttak ki a felügyelők.

B. M.

A legjellemzőbb és különösen súlyos jogsértések a külföldiek munkavállalási engedély nélküli alkalmazása (két cégnél), valamint a késedelmes bejelentés az Egységes Munkaügyi Nyilvántartásba. Előfordult írásos munkaszerződés nélküli foglalkoztatás, a kilépő alkalmazottnak  az iratok időn túli átadása. Találkoztak a napi munkaidőkorlát túllépésével, a szabadság szabálytalan kiadásával, s a pihenőidő megvonásával is.

Nyílt levelet küldött tegnap Olajos Péter MDF-es európa parlamenti képviselő Charles McCreevynek, az EU belső piaci biztosának. Erre azután került sor, hogy a biztos lényegében elhárította magától a magyar eurohonatya írásos kérését, mely szerint működjön közre a magyarokkal szembeni németországi eljárások ügyében. Olajos szerint McCreevynek kötelező lenne lépéseket tennie, mert az Európai Bizottság felügyeli az uniós jog alkalmazását. Márpedig – érvel a politikus – Németország az EU jogát sérti meg, amikor hamis érvekkel gátolja a vállalkozások szabad gyakorlását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!