Hírek

2005.06.15. 00:00

Nem kaptam műszaki tervet a társasházhoz

DOKUMENTUM Olvasónk lakást vásárolt egy új építésű társasházban. A műszaki leírást, tervdokumentációt azonban nem kapta meg. Az építtetőtől hiába kéri. Hogyan szerezhetné be?

BAMA

A társasház alapító okiratának tartalmaznia kell a műszaki leírást, illetve a tervdokumentációt. Ezt előírja az ingatlan-nyilvántartási törvény végrehajtási rendelete – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A társasházat a földhivatalban csak így jegyzik be. Ahhoz, hogy az építtető eladhassa az ingatlanokat, a házat lakásokra kell osztania, amihez ugyancsak szükség van a műszaki leírásra. A tervdokumentációt a polgármesteri hivatal építési hatóságához szintén be kell nyújtani. Enélkül ki sem adják az építési engedélyt.

Ha a kedves olvasó hozzá akar jutni a műszaki leíráshoz, a közös képviselőhöz fordulhat. A dokumentumot illeték ellenében az önkormányzatnál is beszerezheti. Kérésével felkeresheti az építtetőt is, akinek szintén érdeke, hogy a ház tervei meglegyenek a tulajdonosoknak. Hiba esetén e tervek segítségével hamarabb megoldhatják a problémát. Netán az is bizonyítható, hogy a gondokról nem az építtető tehet. Általános jó tanács: lakásvásárlás előtt ne mulasszuk el alaposan szemügyre venni a műszaki leírást. Ezzel sok későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!