Hírek

2005.06.20. 00:00

Nem csökkenti a kormány a gázolaj jövedéki adóját

A gazdasági tárca elkészítette és szombaton átadta a fuvarozóknak a kormány megállapodástervezetét.

B. M.

Szanyi Tibor államtitkár bízik abban, hogy június végéig aláírhatják. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete azonban csak egy a négy érdekképviselet között, ezért kérdéses, hogy létrejön-e az egyezség, és elhárul-e a kamionok közúti demonstrációja. A 34 pontból a teljesíthető intézkedéseket legkésőbb 2006. január elsejéig hatályba léptetik. A fuvarozók a gázolaj jövedéki adójának tíz forintos csökkentését követelték. Szanyi azonban hangsúlyozta, hogy ez kivihetetlen. A literenként 85 forint adó ugyanis ugyanannyi, mint 2003. január elsején, márpedig az Európai Unió rendelkezése szerint az e napon érvényes összegnél kevesebb ma sem lehet. Elmondta még, hogy ha az áfa nélküli gázolajárat nézzük, az lényegében azonos a szlovákiaival.

Még júniusban kihirdetik azt a rendeletet, amelynek értelmében a magyar kamionosoknak versenyhátrányt okozó szabályszegő külföldi szállítók járműveit a bírság kifizetéséig visszatarthatják a hatóságok. A megállapodás része lenne a napi sztrádamatrica bevezetése a haszongépjárművek számára. Ez elméletileg akár holnaptól lehetséges – fogalmazott Szanyi. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!