Hírek

2005.06.21. 00:00

Négy karton cigivel nem lehet gond a határokon

V.G

Az unióban vásárolt termékeket többnyire szabadon vihetjük a határokon át, és gond nélkül be is hozhatjuk az unióból. Ezek után nem kell vámot fizetni. Vannak azonban olyan, elsősorban jövedéki termékek, amelyek megkülönböztetett figyelemben részesülnek az egyes tagállamokban.
Általános a megítélés az uniós országokban, hogy 800 szál cigaretta, 110 liter sör, 10 liter tömény alkohol, 90 liter bor még nem számít kereskedelmi mennyiségnek. Van, ahol nagyobb a szigor, ezért az utazás előtt érdemes előre tájékozódni, hogy tudjuk, mire számíthatunk. Ausztriában például 2008 végéig kétszáz szálban korlátozták a közteher megfizetése nélkül bevihető cigaretta mennyiségét. De ugyanez a szabály Belgiumban, Dániában az Egyesült Királyságban, Német-, Ír-, Svéd- és Finnországban.
A legtöbb helyen – nálunk is – szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik az utasokat. A csomagban nem célszerű, ha nyers hús és más, könnyen romló élelmiszer van, annál is kevésbé, mert ezek bevitelét szinte minden ország tiltja. Aki házi kedvencével szeretne utazni, állatútlevelet (pet passport) kell beszereznie. Ez együtt jár azzal is, hogy az állat állandó jelölést kap, például tetoválás vagy mikrocsip formájában. A nem uniós országokba utazókra, illetve az onnan az unióba érkezőkre az előbbiektől némileg eltérő szabályok vonatkoznak. Vámmentes a behozott áru, ha összértéke nem éri el a 175 eurót (43 ezer 750 forint). 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!