Hírek

2005.06.24. 00:00

Ne rakjanak ki ártatlan, gyermekes családokat az utcára!

A Roma Polgárjogi Alapítvány országszerte, így Budapesten is négy helyen aláírást gyűjt a kilakoltatások ellen.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Blaha Lujza téren Kolompár János (jobbra) gyűjti az aláírásokat
[/caption]– Gyűlölöm a szegénységet és a kiszolgáltatottságot – mondja egy középkorú hölgy. Szalai Erzsébet szociológus most írta alá az ívet a Blaha Lujza téri aluljáróban. A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) a főváros négy pontján és másutt az országban gyűjti azt aláírást a népi kezdeményezéshez. Azt akarják elérni, hogy a parlament hozzon törvényt a kilakoltatás ellen. Senkit ne lehessen kitenni az utcára.

– De jó, hogy itt vagytok! – örül meg az aktivistáknak egy hátizsákos fiatalember. – Most akarnak kirakni a lakásomból a gyerekkel együtt. Varga András (31) már kanyarítja is a nevét a papírra. Egyedül neveli ötéves, asztmás kisfiát. Egyhavi lakbérrel maradt el. – Ápoló vagyok, most lett munkám – meséli. – Kértem, várjanak, amíg megkapom az első havi fizetésemet. Nem akarnak várni.

Az akcióhoz még harminchét civil szervezet csatlakozott. Köztük a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Szövetsége, a Létminimum Alatt Élők Társasága. - Kétezer-hétszázötven családot fenyeget Budapesten kilakoltatás – mondja Setét Jenő, az RPA szociális igazgatója. A többség lakbér- és rezsihátralékos, tartós munkanélküli. A legveszélyeztetettebbek az önkormányzati lakások elszegényedett bérlői.
Németországban a bíróság addig senkit nem enged kilakoltatni, amíg az önkormányzat nem próbált az érintettnek segíteni abban, hogy tartozását rendezze. Az RPA ezt a modellt szeretné nálunk meghonosítani.

– A kilakoltatást kérő legyen köteles gondoskodni a család elhelyezéséről – mondja Setét Jenő. – A hajléktalanná válás viszafordíthatatlan folyamat, és a társadalomnak sokkal többe kerül, mint a megelőzése.

Ez most a helyzet néhány kerületben

Kerület / Kilakoltatások

IV. 5 eset március óta

10 eset volt tavaly

VIII. 25 eset volt január óta

Önkényes lakásfoglalók

IX. 15 évente

43 eljárás van jelenleg

XI. 1 eset évente

XV. 3–4 eset évente

XXI. 200 eljárás jelenleg

FORRÁS: MTI

Ötvenezer aláírás kell ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a kérdést. Sokakat önhibájukon kívül fenyeget a kilakoltatás réme. Előfordul például, hogy valaki téves számlázás miatt adósodik el.

IV. 5 eset március óta

10 eset volt tavaly

VIII. 25 eset volt január óta

Önkényes lakásfoglalók

IX. 15 évente

43 eljárás van jelenleg

XI. 1 eset évente

XV. 3–4 eset évente

XXI. 200 eljárás jelenleg

FORRÁS: MTI

Ötvenezer aláírás kell ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a kérdést. Sokakat önhibájukon kívül fenyeget a kilakoltatás réme. Előfordul például, hogy valaki téves számlázás miatt adósodik el. A Blaha Lujza téren Kolompár János (jobbra) gyűjti az aláírásokat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!