Hírek

2005.06.28. 00:00

Nagy borral akar előrukkolni

B. M.

[caption id="" align="alignleft" width="251"] Mikor tölti ki itt készült borát?
[/caption]Némileg „finomodott” mostanra Szeremley Huba magyar borász és Gerard Depardieu francia filmcsillag közös borkészítési terve. Amint azt egy hete a Reggel megírta, a húsz éve borászkodó, ma már egy tucat körüli szőlőbirtokon gazdálkodó színész Badacsonyban készül bort készíteni. Ezt megerősítették tegnap a Szeremley-birtok és a Magyar Turizmus Rt. sajtótájékoztatóján. Azt azonban „korainak” nevezte Kardos Gábor értékesítési igazgató, hogy cserébe Szeremley is kapna szintén négy–öt hektár szőlőt és borkészítési infrastruktúrát a Loire völgyében, az Anjou-borvidéken. Ezt egyébként a magyar szőlősgazda mondta el lapunknak. Most azonban kiderült, hogy ez eddig elképzelés, még maga Depardieu sem tud róla.

Így az is bizonytalanná vált, hogy még ebben az évben, karácsony körül elkészülne a Depardieu borásza által francia technológiával magyar szőlőből az első közös (új)bor. Most annyit erősítettek meg Szeremleyék, hogy a francia színész egy „nagy borral” szeretne debütálni a magyar (bor)színpadon. Elsősorban vörösről van szó, kékfrankos és cabernet sauvignon fajtákról. De megtudtuk, hogy szeretne hangsúlyosan jelen lenni a shirazzal is Magyarországon. (Ez egy ausztrál eredetű, mélyvörös száraz bor, külföldön Syrah néven is ismert.)

A Depardieu-féle terv része föld szerzése a badacsonyi Szeremley-birtokon. Vásárlás törvényi akadály miatt kizárt, ezért a francia bérelni fog vagy közös használatba vesz egy részt a magyar dűlőkön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!