Hírek

2005.06.02. 00:00

Most nem elég vonzó Budapesten lakni

Élhetőbbé kell tenni Budapestet, hogy ne kényszer, hanem öröm legyen ebben a városban lakni! Ez is kiderül a Studio Metro-politana Kht. által a fővárosi önkormányzat megrendelésére készített felmérésből. A kérdésekre civil tanácsok tagjai, civil szervezetek és ingatlanpiaci szereplők válaszoltak.

V. Z.

A megkérdezettek szerint a legnagyobb probléma a lakókörnyezet minőségének romlása. Úgy vélik, az autók miatti környezeti károk és a zöldterület hiánya miatt költöznek ki az emberek tömegesen az agglomerációba. Valamennyi válaszadó azt javasolta, hogy fejlesszék a parkokat és a gyalogos területeket. Szerintük azok választják a kiköltözést, akik nem tudják megfizetni a városon belüli zöldterületeket. A személyes kapcsolatokat is hiányolják a válaszadók.

A lakótelepeket például elsősorban azért nem szeretik a budapestiek, mert az embereknek esélyük sincs, hogy megismerjék egymást. Egy kis lakóközösségben egészen más a helyzet. Aki menne, de vonakodik a költözéstől, annak később a gyermekvállalás segít a döntésben. A válaszadók aggasztónak tartják a fővárosi lakásállományt. Ezért sürgetik a belvárosi bérházak és a panelépületek felújítását. Ám a megkérdezetteknek csak a fele rajong a lakóparkokért. Legalább ennyien úgy vélik, hogy az igénytelenül épített lakóparkok idővel a lakótelepek szintjére süllyednek.

A válaszadók többsége szerint az önkormányzatoknak bele kellene avatkozniuk a lakáspiacba. Azt ugyanis most csak a befektetői érdekek vezérlik. Ezért épül annyi gyermekvállalásra alkalmatlan, kisméretű és rossz lakás. A megkérdezettek egy része szerint az államnak szabályoznia kellene az árakat. 

Szövegelés helyett tetteket várnak a fővárosiak

Nem propagandára, hanem tettekre, látványos változásokra van szükség: ezt egyetlen válaszadó sem felejtette el megemlíteni. A megkérdezettek úgy vélik, a városról kialakult rossz képet csak valós programokkal lehet megváltoztatni. És ebben nem segít semmiféle marketing-eszköz. Leegyszerűsítve: ígérhetnek fűt, fát a politikusok, ha az itt élők mindennap látják a hallottaknak ellentmondó valóságot. Az előítéletekkel szemben viszont kampányokat, reklámokat és különböző rendezvényeket vetnének be a megkérdezett civil szervezetek.

az itt élők mindennap látják a hallottaknak ellentmondó valóságot. Az előítéletekkel szemben viszont kampányokat, reklámokat és különböző rendezvényeket vetnének be a megkérdezett civil szervezetek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!