Hírek

2005.06.10. 00:00

Misztikus hősök a Tímár-filmben

A sötét, szűk aluljáró félelmetes lenne, ha nem nyüzsögnének ott a filmesek. A sivár falakat mázolmányok, graffitik teszik színesebbé. Tímár Péter rendező éjjel forgatta A herceg haladéka című új filmjének egyik izgalmas kulcsjelenetét.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tímár Péter megmutatja a színésznőnek, miként engedje el a táskáját
[/caption]Feltűnik a főszereplő, Szabó Gabi, de még vastag köntös védi a hideg ellen. A sminkes óriási dobozzal követi, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá. Amíg a stáb a forgatásra készül, Tímár Péter fel-alá sétál, látszik rajta, hogy gondolatban már látja a jelenetet. A felvétel előtt elpróbálják. Szabó Gabi elindul lefelé a lépcsőn, gyanútlanul lépked. Amikor a lépcső aljához ér, a földből kinőtt magas, vékony figura szinte letépi válláról a táskát. Dulakodni kezdenek, végül a támadó győz. Előkerül a stukker, amely el is sül.

Tímár Péter szerencsés, hiszen tavaly is forgathatott filmet, a Le a fejjel című vígjátékot. Manapság kevés rendezőnek adatik meg, hogy évente új mozit készítsen. Kálomista Gábor, a film producere harcolta ki nem is olyan régen, hogy a filmtörvényben lévő passzust betartsák. Vagyis annak a rendezőnek, aki az elmúlt évben sikeres filmet forgatott, és több mint százezer néző látta az alkotását, automatikusan jár pénz a következő alkotásához. Tímár így kapott támogatást. Kálomista Gábor pedig producereként egy másik film sikere után jutott pénzhez. A két támogatást összerakták, s ebből forgatják le A herceg haladéka című pszichokalandfilmet. Tímár most nem vígjátékot forgat. Mint mondja, nem unta meg a műfajt, csak most valami egészen mást akart. A forgatókönyvet pontosan tíz évig írta: elővette, átírta, beleírt, javította. A rendező a filmet stílus tekintetében a Mátrixhoz hasonlítaná. Ám ha számtalan trükkel turbózzák fel a mozit, igen költséges. Tímár elárulta: szerencsére a filmlabor is beszáll harmadikként a munkába.

De vajon ki a címszereplő, a titokzatos herceg? Tímár elmosolyodik és közli: – Az ördög maga. Ő szabja meg az egy percet Alidának, a filmben a figurát Gáspár Tibor alakítja. Hallgatva a film történetét, megborzongok, hiszen a kizökkent időről szól. Alidát, a fotómodellt az utcán megtámadják, és a rabló lelövi. Ám a golyó nem hatol a szívébe, megáll, mielőtt célt érne. Ekkor jelenik meg a pokol Hercege, aki felajánlja a nőnek, egy percre visszaadja az életét. Találjon valakit, aki átvállalja a halálát, és akkor ő szabad. Alida rádöbben, hogy lehetetlent ajánlott neki az ördög. Ugyanis egyetlen perc ismétlődik, minden és mindenki a perc eltelte után visszaugrik oda, ahol a perc kezdetén volt. Miközben a nő folyamatosan éli meg az időt. Tímár nem árul el többet a filmről. Arra viszont válaszol, hogy a hét végén a belvárosban látott forgatáson miféle lovasok üldözték a városban a hősnőt. – Az Apokalipszis lovasai, a végrehajtók – mondja.

Elkezdődik a következő felvétel, amikor golyót kap Alida. Tímár nem tart a jelenettől, pedig  jó néhány éve, a Zimmer Feri forgatásán ilyen jelenetnél sérült meg a szeme. Az egyik szereplő lőtt, a lövedék pedig visszapattant és a rendező szemét találta el. Néhány napra kórházba is került Tímár. Eddig nyolc nap forgott le A herceg haladéka című filmből. Még húsz napig dolgozik a stáb. Tímár Péter azt mondja, december elején adja át a film kész kópiáját a producernek.

A film hősnőjét Szabó Gabi alakítja

Alidát Szabó Gabi alakítja.

A színésznő jó néhány éve forgatott utoljára. Alida, aki modell volt, olyan nő, aki elvesz mindent az élettől, mert neki jár. Önző. Már maga sem tudja, valójában milyen, álarcot visel. Amikor elolvasta a forgatókönyvet, Szabó Gabinak nagyon tetszett. Hiszen mindenkit foglalkoztat az élet és halál kérdése. Szerinte mindenki életében eljön az a pillanat, amikor döntenie kell. Észre kellene vennie, ám félelemből vagy más okból elsiklik fölötte. A színésznő minden jelenetben benne van, így naponta forgat, de nagyon élvezi minden percét. – Kár, hogy egyszer vége lesz – mosolyodik el. További szereplők: Gáspár Tibor, László Zsolt, Kulka János, Pogány Judit, Lázár Kati.

A színésznő jó néhány éve forgatott utoljára. Alida, aki modell volt, olyan nő, aki elvesz mindent az élettől, mert neki jár. Önző. Már maga sem tudja, valójában milyen, álarcot visel. Amikor elolvasta a forgatókönyvet, Szabó Gabinak nagyon tetszett. Hiszen mindenkit foglalkoztat az élet és halál kérdése. Szerinte mindenki életében eljön az a pillanat, amikor döntenie kell. Észre kellene vennie, ám félelemből vagy más okból elsiklik fölötte.

A színésznő minden jelenetben benne van, így naponta forgat, de nagyon élvezi minden percét. – Kár, hogy egyszer vége lesz – mosolyodik el.

További szereplők: Gáspár Tibor, László Zsolt, Kulka János, Pogány Judit, Lázár Kati. Tímár Péter megmutatja a színésznőnek, miként engedje el a táskáját -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!