Hírek

2005.06.20. 00:00

Megszületett a magyar James Bond

Most már különösebb kockázat nélkül kijelenthető, hogy megteremtette a magyar James Bondot egy író, bizonyos Szirtes I. János.

Szemán László

Akinek a szerzői neve természetesen nem azonos a valódi nevével. Szirtes néven ugyanis nem igazán szoktak kémkedni az emberek. Az író maga is hírszerző volt, mint az eredeti James Bond szerzője. Szabó János, ugye ez már valódi hírszerző név, élete nagy részét, huszonöt évet töltött a Cég szolgálatában külföldön. Hivatalosan csak annyit lehet tudni róla, hogy jogi doktor és kandidátus. No és a H-008: A játszma című kémkönyv szerzője. A Playboy méltatása szerint a kötet hollywoodi ihletettségű kalandregény a magyar hírszerzés történetéből. Amit most a Magyar Könyvklub immár a harmadik kiadásban jelentet meg. Ugyanis meglepő sikert aratott az olvasók körében a magyar kémregény.

Szirtes-Szabó története, bár a szocializmusnak nevezett átkosban játszódik, ám a magyar hírszerzés a nagy ellenséggel, a CIA-vel fog össze. A KGB-t vezetik meg közösen, hogy megakadályozzák a harmadik világháború kitörését, ami atomháború lett volna. Washingtontól Moszkváig, Athéntől Amszterdamig a világ számos táján bonyolódik a történet, ami egyébként emberrablás, gyilkosság, bujkálás a KGB elől, harc a Moszaddal, lebukás, ármány és szerelem.

A szerző szerint valós alapokon nyugszik a kémregény. Minden megtörtént az életben is, csak nem ott, nem akkor és nem azokkal, akik a könyvben szerepelnek – mondja Szirtes-Szabó, aki szerint ha valaki ráismer magára, az nem a véletlennek köszönhető. A 008-as történetéből nyilvánvaló, hogy mi az eredeti foglalkozása a szerzőnek.

Ősszel jön a folytatás

A Reggel által megkérdezett nyugalmazott hírszerzők megosztottak arról, hogy valóban megtörtént-e a játszma. Tény, hogy a ma működő titkosszolgálatok megtiltották a könyv terjesztését az objektumaikban. A H-008-as valamiféle veszélyt jelenthet számukra. A könyvklub felvállalta, hogy ősszel megjelenteti a H-008-as újabb történetét. Céljuk az, hogy a H-008-as legyen a XXI. század Hódja. Több nemzedéket is sorakoztatott Mattyasovszki Jenő a Hód nevű, fedett nyomozóról írt regénysorozata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!