Hírek

2005.06.07. 00:00

Már augusztustól változhatnak az adótörvények

Adóügyben máris benyújtott a kormány egy „mini salátatörvényt” a parlamenthez. Az szja-törvényben a felszolgálási díj adóterhet nem viselő járandóságnak minősülne októbertől, vagyis az ilyen jogcímen megszerzett bevétel része lesz az öszszevont adóalapnak. Ám az erre jutó adót nem kell megfizetni.

V. I.

Új adókedvezményt vezetnének be augusztus 1-jétől: ha a magánszemély alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztat munkavállalót, a munkadíja után érvényesített közteherjegy értékének 75 százalékát adókedvezményként veheti igénybe.  Ez azokra vonatkozik, akik háztartási kisegítőket (kertész, takarítónő, bébiszitter) alkalmaznak. A helyi adókról szóló törvény módosítását is kezdeményezik annak érdekében, hogy a felszolgálási díj sem október 1-jétől, sem jövő januártól ne viseljen iparűzésiadó-terhet.

A kormány külön nyújtotta be az adózás rendjéről szóló törvény módosítását. 2006. április 1-jétől változnak az adóhatósághoz teljesítendő adófizetésekre vonatkozó előírások. A jelenlegi adónemenkénti fizetés helyett kötelezettségcsoportok szerint megnyitott és vezetett számlákra kell a befizetéseket teljesíteni. Az egyéni adó- és járulék-nyilvántartás kialakítása érdekében a törvény a munkáltatók és a kifizetők számára egységes bevallási kötelezettséget vezet be. Ez a személyre lebontott adatok feltüntetésével havonta, a tárgyhót követő 12-ig elektronikus úton vagy gépi adathordozón teljesítendő. 2007-től megszűnik a munkáltatói adóbevallás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!