Hírek

2005.06.10. 06:46

Lövőpárbajjá alakulhat a pólómeccs

Nekünk, magyaroknak roppant fontos a vízilabda, ám túlzás lenne azt állítani, hogy a ránk jellemző színvonal általános lenne a világban. Nyolc-tíz országnál nincs több jegyzett pólónemzet, így aztán a nemzetközi szövetség (FINA) elöljárói mindent megtesznek azért, hogy a póló népszerűbb legyen.

Malonyai P.

A júliusi, montreali világbajnokságot megelőző kongresszuson terjeszthetik be javaslataikat a változásra vágyók. A hírek szerint négyszer hét helyett négyszer nyolc perc lenne a játékidő, a támadásra nem 35, hanem 30 másodpercük lenne a csapatoknak. Négyméteres helyett ötméteres jelentené a büntetőt, szabaddobásból pedig nem hét, hanem öt méterről lőhetnék egyből kapura a labdát a játékosok. Végül a legérdekesebb megfogalmazás: a játékvezetők csak akkor ítélhetnek szögletet, ha a lövés után a labda egyértelműen(!) a védőkről pattan ki. Bordás György, a szövetség társelnöke, aki a kongresszuson technikai bizottsági tagságra kandidál, hetek óta külföldön van, így még nem értesült a FINA terveiről. – A gyorsabb játék értelmes cél, kérdés, hogy a szándékolt változtatások valóban segítenek-e – mondja. – A választ a szakembereknek kell megadniuk, ha valóban terítékre kerül a téma a kongresszuson, kialakítjuk majd a magyar álláspontot.

A Domino-BHSE mestere, Kovács Isván nincs elragadtatva az elképzelésektől. – A pólót idegen közegben, a vízben játsszák, ez eleve megnehezíti a kívülálló dolgát – mondja a mesteredző. – Eddig se értettek mindent a nézők, de legalább megszokták, mi miért van. A vízilabdában nem telik el tíz év anélkül, hogy ne változtatnának a szabályokon, aligha hiszem, hogy az ilyesmi emeli egy sportág tekintélyét. Ha öt méterről kapura lehet lőni a szabaddobást, akkor a játék lényege megváltozik. Fölállítom a jó lövőimet öt méterre a kaputól, várom a faultot, aztán tűz… Kevesebb lesz a kombináció, a lövések uralják majd a mérkőzéseket. Kétségtelen, több lesz a gól, de az enyhén szólva is kérdéses, hogy egy lövőpárbaj nevezhető-e mérkőzésnek.

Kovács István is biztos abban, hogy nem változhatnak akkorát a szabályok, hogy a magyar pólósok ne tartoznának a legjobbak közé, ugyanakkor megjegyzi, hogyha a tervezetből valóság lesz, még több szerep jut a bírói mérlegelésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!