Hírek

2005.06.10. 00:00

Lakásért cserébe életjáradékot adnak Budafokon

– A Lakásért életjáradékot programot idén januárban hirdettük meg – mondta a Reggelnek Krausz Csaba. A XXII. kerületi önkormányzat munkatársa hozzátette: eddig húszan érdeklődtek a lehetőség iránt. Megtudtuk, a szerződéskötéssel megbízott cég tapasztalatai szerint az első esztendőben négy-hat nyélbe ütött ügyletre lehet számítani.

L. M. Á.

– Az üzletkötéssel mindenki jól jár – fűzte tovább gondolatait Krausz Csaba. – Az önkormányzatnak hosszú távon enyhül a szociális bérlakáshelyzete, míg a polgárok havonta fix összeghez jutnak.

Az önkormányzat éves költségvetésében idén erre a célra 20 millió forint van elkülönítve. A program elsősorban az alacsonyabb jövedelműeket részesíti előnyben. De pályázhatnak azok is, akik önmaguk ellátására önhibájukon kívül – időskoruk vagy egészségi állapotuk miatt – nem képesek Egy ingatlan után egy életjáradék adható, ha a tulajdonosok házasok, a járadékot a tulajdoni hányad szerint osztják fel. Ha egy címen laknak, ezt egy összegben kapják meg, de kérhetnek külön utalást is. Ha a tulajdonosok egyike meghal, az özvegy a házastárs életjáradékrészét is megkapja. Budafokon évente kétszer hirdetnek pályázatot a rászorulók lakásgondjainak enyhítésére. Egy-egy alkalommal kétszáz-kétszázötven ember jelentkezik. Ebből a mennyiségből száz-százhúsz a jogos igény. Az önkormányzatnak évente nyolc-tíz otthon kiutalására van lehetősége.

– Természetesen más módszerekkel is próbáljuk növelni a szociális bérlakások mennyiségét – tette hozzá a hivatal munkatársa. – Így például az önkormányzati területekért olykor nemcsak pénzt, hanem kész házakat kérünk cserébe. Ilyen módszerrel épült föl a Bucó utcában négy, a Promontor Üzletházban tizenhét otthon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!