Hírek

2005.06.04. 05:53

Kótai címegyesítésre készül

A rohamtempóban fejlődő magyar profi boksz újabb mérföldkőhöz érkezett. Szombaton Kótai Mihály személyében első ízben bokszol magyar bunyós címegyesítő meccsen.

Hegyi Áron

Sokáig csak a találgatások folytak azt illetően, vajon mikor, hol és főként ki ellen védheti meg ismét a WBF (Boksz Világalapítvány) 2003-ban megszerzett nagyváltósúlyú koronáját Kótai Mihály. A Tornádó becenévre hallgató (és rendszerint ennek megfelelően harcoló) bunyós tavaly öt alkalommal lépett kötelek közé, hogy megvédje címét, és mindannyiszor sikerrel is járt. Ezt követően azonban csend lett körülötte, nem jött több mérkőzés, helyette beindított egy kisebb üzleti vállalkozást. Azonban a bokszot sem hanyagolta el, és április második felében egy hónapra Las Vegasba utazott edzőtáborozni. A kaszinók nevadai fővárosában abban a Top-Rank Gymben készült, ahol többek között az igazi világsztárnak számító Floyd Mayweather is tartja az edzéseit. Misi kesztyűzött is a hibátlan mérlegű (33-0) világbajnokkal. Az edzőtábor során több neves szakember is elismerően szólt a magyar nagyváltósúlyúról.

Kótai ma este Aschersleben városában lép szorítóba, méghozzá az argentín Raul Eduardo Bejarano ellen. A dél-amerikai öklözőnek koránt sincs olyan imponáló mérlege, mint Misinek, 20 győzelem mellett nyolc vereség és két döntetlen csúfítja a „lőlapját”. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene komolyan venni a 29 éves bunyóst, aki argentín és dél-amerikai bajnok is volt.

Tornádó felkészülése remekül sikerült, Las Vegasban, pedig ekkor még nem is volt biztos, hogy történelmi csatára kerül sor június 4-én a német kisvárosban. A napokban viszont Kótai istállójának, a Polish Boxing Promotionnak az első embere, Krzysztof Zbarski bejelentette, Misi nem csak az IBO üresen árválkodó trónjának megszerzéséért lép a kötelek közé, de egyúttal kockára teszi a WBF koronáját is. Magyar bokszoló még soha nem vívott címegyesítő mérkőzést. Természetesen adódik a kérdés, mi lesz, akkor, ha Kótai sikerrel jár, melyik övet tartja meg? Több érv is amellett szól, hogy az IBO mellett tegye le a voksát, egyrészt annak nagyobb presztízse miatt, másrészt azért, mert ha lemond a WBF övéről, akkor gyakorlatilag megnyitja az utat Matolcsi József előtt, aki esélyt kap arra, hogy világbajnoki címért bokszoljon.

A tét súlyát a másik oldalon is érzik, ennek megfelelően nyilatkozott Bejarano edzője is: „Kótait meg lehet verni, ezt láttuk több videofelvételen is. Egy dolog biztos: Raul mindent bele fog adni. Ki tudja, hogy mikor kap legközelebb lehetőséget arra, hogy két világbajnoki címet is szerezhessen egy este?” Ehhez persze a Tornádónak is lesz néhány kemény „szava”.

Kótai Mihály

Beceneve: Tornádó

Születési hely: Nyíregyháza Születési idő:1976. 08. 12.

Egyesülete: Polish Boxing Promotion

Edzője: Veres László

Profi mérlege: 31 győzelem (16 K. O.), 1 vereség,

0 döntetlen

Még nincs ellenfele Erdei „Madár”Zsoltnak

A hamburgi Universum istálló sajtótájékoztatóján csak az derült ki, még mindig nem tudni, ki ellen védheti meg a WBO félnehézsúlyú koronáját Erdei Zsolt. Eddig csak a francia Mehdi Sahnoune-ról (31-1, 27 K.O.) lehetett hallani, most viszont előkerült az amerikai Darrin Humphrey (22-4, 3 mérkőzés hivatalos eredmény nélkül), aki már a nehézsúlyt és a cirkálósúlyt is megjárta, változó sikerrel. Szó van még egy harmadik ellenfélről, róla viszont semmit nem voltak hajlandók elárulni a németek. Egy hét múlva, június 11-én Nyíradonyban rendez gálát a Felix Promotion. A főmérkőzést Nagy „Hóhér” József (9-0, 9 K.O.) vívja a dél-afrikai Andile Tshongolóval. A mérkőzés tétje a WBA középsúlyú kisvilágbajnoki címe.

Beceneve: Tornádó

Születési hely: Nyíregyháza Születési idő:1976. 08. 12.

Egyesülete: Polish Boxing Promotion

Edzője: Veres László

Profi mérlege: 31 győzelem (16 K. O.), 1 vereség,

0 döntetlen Még nincs ellenfele Erdei „Madár”Zsoltnak A hamburgi Universum istálló sajtótájékoztatóján csak az derült ki, még mindig nem tudni, ki ellen védheti meg a WBO félnehézsúlyú koronáját Erdei Zsolt. Eddig csak a francia Mehdi Sahnoune-ról (31-1, 27 K.O.) lehetett hallani, most viszont előkerült az amerikai Darrin Humphrey (22-4, 3 mérkőzés hivatalos eredmény nélkül), aki már a nehézsúlyt és

a cirkálósúlyt is megjárta, változó sikerrel.

Szó van még egy harmadik ellenfélről, róla viszont semmit nem voltak hajlandók elárulni a németek. Egy hét múlva, június 11-én Nyíradonyban rendez gálát a Felix Promotion.

A főmérkőzést Nagy „Hóhér” József (9-0, 9 K.O.) vívja a dél-afrikai Andile Tshongolóval.

A mérkőzés tétje a WBA középsúlyú kisvilágbajnoki címe. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!