Hírek

2005.06.06. 06:29

Kipakolnak a szocialisták

Egy vállalkozó ügyészségi bejelentést tett egy szocialista párti kőbányai vezető tisztségviselő ellen. A férfi a tiszta közéletet követelő szocialisták mai sajtótájékoztatóján a nyilvánosság elé áll.

Izing Antal

Értesülésünk szerint egy építőipari cég volt ügyvezetője pénteken bejelentést tett a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalban Budapest X. kerületének egyik vezető tisztségviselője ellen. A férfi azt állítja, hogy amikor önkormányzati megbízást kapott, a megbízási díj felét a tisztségviselő utasítására egy magáncég számlájára kellett átutalnia. Ez a cég – a vállalkozó állítása szerint – a szocialista tisztségviselő érdekkörébe tartozott. A férfi azt állítja, hogy a családját életveszélyesen megfenyegették. Védelmet várva lép ma délelőtt a nyilvánosság elé.

Mára ugyanis „A tiszta közéletet Kőbányán!” elnevezésű mozgalom szóvivői, akik mindanynyian tagjai a MSZP-nek, sajtóbeszélgetésre hívták az újságírókat. Közleményük szerint bizonyítékokat tárnak a nyilvánosság elé a gyanított taglétszámduzzasztás okaival és módszereivel kapcsolatban is. Ficsór János képviselőtől és Benedek Györgyné párttagtól úgy tudjuk, hogy ma megszólal egy eddig háttérben maradt személy, aki tanúja volt néhány taglétszám-nyilvántartással kapcsolatos törvénytelenségnek, és amelyek miatt levelet írt Hiller István pártelnöknek. Hillertől az üggyel kapcsolatban lapunk március 30-án írásban kért tájékoztatást, de az elnök még nem válaszolt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban szóvivője útján közölte: „Hiba lenne, ha a miniszterelnök az ilyen ügyekben bárkinek az oldalán megpróbálna állást foglalni”. Lamperth Mónika belügyminiszter kőbányai párttagoknak írott válasza szerint abban reménykedik, hogy a taglétszámmal kapcsolatos visszaélés lehetőségét hamarosan törvény fogja kizárni. Lapunk munkatársát korábban Kaszab Csaba alpolgármester, Novák Gyula tanácsnok, Szász Csaba, az MSZP kőbányai elnöke és Csicsay Claudius Iván szocialista országgyűlési képviselő hívta beszélgetésre. – Az én ízlésem tiltakozik az ellen – mondta akkor Csicsay –, hogy valaki ne a pártján belül keressen megoldást, hanem az újságokhoz forduljon.

– Mi nem akartunk a sajtóhoz fordulni – írják a bírálók –, küzdelmünk régóta zajlott már a színfalak mögött. Egy riporter tőlünk függetlenül igyekezett feltárni az ügyet, felkereste Andó Sándor polgármestert, azután minket, később az alpolgármestert, a pártelnököt és az országgyűlési képviselőt. Hosszú vita után úgy döntöttünk, hogy azért beszélünk az ügyről, mert vétkesek közt cinkos, aki néma – fogalmaznak a közleményükben.

Ha többség dönt, akkor többséget kell teremteni

Ha egy demokráciában az alulról jövő kezdeményezésnek valódi szerepe van, akkor az alapszervezeti párttagságot miért nem veszik komolyan egy olyan tagsággal szemben, amelyet visszaélés keretében duzzasztottak fel? – teszik fel a kérdést a kritikusok. Mint mondják, a duzzasztáshoz azért fűződhetnek érdekek, mert a pártszabályzat szerint öt tag után egy küldött állítható – ők választják meg a tisztségviselő-jelölteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!