Hírek

2005.06.27. 00:00

Kezdődik a második félidő

Félidőnek mondjuk az eltelt napok alapján, ám a mezőny nem a fele, hanem már csak a nyolcada az induló létszámnak. A hölgyeknél és az uraknál is tizenhatan reménykedhetnek még az áhított bajnoki cím megszerzésében.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="149"] A nagyon erős Flavia Pennetta a női mezőny egyik meglepetésszerzője
[/caption]Párizs bajnokainak hamar bealkonyult: az előző Grand Slam-viadal mindkét győztese gyors búcsúra kényszerült. Az ifjú teniszkirály, a salakon felnőtt spanyol Nadal számára ismeretlen még a füves játék, míg a belga Henin-Hardenne a sérülés utáni újrakezdés nagy menetelésébe (és sikersorozatába) vélhetően belefáradt, amikor váratlanul belebotlott a görög Daniilidou képezte nyitófordulós akadályba. A hölgyek mezőnyében a Roland Garros-bajnoknő mellett a kétszeres wimbledoni győztes Serena Williams (4. kiemelt) kiesése az egyetlen nagy durranás, hiszen kevés versenyzéssel és szerényebb idei eredményekkel is nagy esélyesnek számított, győzni érkezett Londonba. Más igazán neves játékos nem búcsúzott (talán a svájci Schnyder és az orosz Zvonarjeva kiesése számít meglepetésnek).

A férfiaknál annál több volt a váratlan bukás. A 4. helyen jegyzett spanyol mellett nincs már versenyben a gyeptől rettegő melbourne-i bajnok orosz Szafin sem (5. kiemelt), a négy korábbi elődöntős szereplését fináléra soha nem váltó brit reménység, Henman (6.), az orosz Davigyenko (8.), a svéd J. Johansson (11.), a cseh Stepanek (12.) és a párizsi döntős argentin Puerta (16.) sem. Az első három viszont még ott nyomul… S talán nem tévedünk nagyot, ha a legutóbbi két wimbledoni tornát megnyerő svájci Federer (1.) és az ausztrál Hewitt (3.) elődöntőjét jósoljuk, míg az alsó ágon az amerikai Roddick (2.) és a francia újhullámos ifjú, a 27. helyről előretörő Gasquet gyalogolhat a legjobb négy közé. Papírforma-bajnokság? Aligha, ráadásul nincs nemzeti fölény sem – tizenegy ország delegál játékost a legjobb 16 közé, s csak a spanyolok, oroszok, argentinok és a franciák szerepelnek két versenyzővel.

A nőknél tovább tart az orosz fölény: hat játékosuk mellett három-három amerikai és francia jutott el a második hét küzdelmeibe, s kiegészítésként ott van még egy-egy belga, cseh, olasz és bolgár hölgy is. Valóban mellékszereplőként, hiszen a kártyákat a nagyok elosztják egymás között. Az 1999-es bajnok, jelenlegi világelső Davenport ágán négy orosz is menetel. Ám az amerikai vélhetően mégis a talán most magára találó francia Mauresmo ellen vívhatja az elődöntőt. Az alsó ágon a címvédő Sarapova feltartóztatásával a P kezdőbetűs hadosztály (Petrova, Pierce és a két meglepetésember: Pennetta, Peschke) próbálkozhat, közülük talán a párizsi finalista Pierce kisasszony eljuthat az elődöntőig, igaz, ehhez a kétszeres wimbledoni bajnok idősebb Williams nővérnek is lehet néhány szava. Venus most csupán a 14. kiemelt, ám – ha mindketten eljutnak odáig – bizonyára élvezetes elődöntőt vívna Sarapovával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!