Hírek

2005.06.25. 00:00

Kellene adócsökkentés, de kérdés, hogy lesz-e

Jogos igény az adók és a közterhek csökkentése, a béreket terhelő járulékok gátolják a vállalkozások versenyképességét. Változtatásra szorul az iparűzési adó rendszere, és tény, hogy magas az áfa. A Pénzügyminiszté-rium politikai államtitkára mondta ezt tegnap a GKI Gazdaságkutató Rt. konferenciáján.

B. M.

A Molnár Albert szerint is jogos követelések kapcsán Gyurcsány Ferenc kormányfő ismét hallgatásba burkolózott, mondván, hétfőn ismerteti a parlamentben a következő öt év adó- és járulékváltozásaira vonatkozó törvényjavaslatot. Az SZDSZ továbbra is érezhető enyhítést követel, az MSZP-ben azonban inkább visszavonulás tapasztalható. Az bizonyosnak tűnik, hogy az evában, a társasági adóban és az iparűzési adóban semmilyen, vagy csak kismértékű változás várható. A GKI elnöke, Vértes András szerint nem szabad tovább bővíteni az evát, mert rajta keresztül eltűnik az áfa egy része. Az áfa kulcsának csökkentése viszont segítene – mondta.

A gazdasági tárca politikai államtitkára szerint a magán- és a versenyszférában egyaránt „erősen sejthető” a korrupció. Szanyi Tibor elmondta, hogy a tisztességes piaci magatartás előbbrevitele érdekében helyre kell állítani a bizalmat a kormány és a gazdasági élet között. Ezért a tárca operatív testületet hív életre, amely a napi folyamatokat is vizsgálja és javaslatokat is tesz a kormánynak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!