Hírek

2005.06.22. 00:00

Kártyatolvajok nyomában

Idén eddig több mint háromszáz mozgássérültek részére kiállított parkolókártyát loptak el Budapesten. Más igazolványát felhasználni azonban nehéz, mert azt azonnal körözni kezdik.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="224"] Sasvári Gyulának tavaly ősszel lopták el Trabantjából az igazolványát, miután betörték az autója ablakát
[/caption]Január óta háromszázhúsz ellopott igazolvánnyal foglalkoztunk – mondta lapunknak Székely László. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gépjármű-bűnözési Osztálya Gepárd Alosztályának csoportvezetője szerint minden harmadik kártyát megtalálják. Az igazolványok egyébként azért kelendőek, mert a régiekkel ellentétben nem gépkocsihoz, hanem személyhez kötöttek. Így az igazolvány egyik kocsiból a másikba is átkerülhet. Attól függően, hogy a járműben ül-e a tulajdonosa vagy szállították őt az autóval. A lopások száma egyébként erősen visszaesett. Míg februárban 96 esetről tudtak a nyomozók, addig májusban csak kilencről. Ennek elsősorban az az oka, hogy a lopott kártyát igen nehéz felhasználni. Székely szerint a kártyákat körözni kezdik, és sorszám alapján hamar lebukik, aki ilyet használ. Igazolványt feketén egyébként nagyon egyszerű szerezni, az interneten keresztül többet is árulnak. Az árak a minőségtől függően változnak. Már ötvenezer forintért is lehet venni lopott kártyát. Olcsóbb, mint fél éve, akkor nyolcvanezer forint volt az ára. Ez is azzal magyarázható, hogy kevesebben veszik meg, mert nagy a lebukás kockázata.

Az ablakba kihelyezett igazolvány előlapján csak mikrochip és sorszám van, a személyi adatok a hátsó lapon találhatók. Székely szerint sok bejelentést kapnak a parkolási társaságoktól. Az őrök ugyanis a gyanús eseteket jelzik a rendőrségnek. A sorszám alapján kéziszámítógépeikkel le tudják ellenőrizni, hogy az igazolványt körözik-e, vagyis nem a jogos tulajdonosa használja. Ha a készülék viszszajelez, hogy igen, már hívják is a zsarukat.

A legtöbb mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolványt a VI–VII. kerületben lopták el. Emellett szinte mindenhol előfordult egy-egy eset, ahol fizetős parkolók vannak. Székely szerint az V., a XI., a XII., a II. és a VIII. kerületben is történt már ilyen típusú lopás. A módszer egyszerű: a tettes betöri a kocsi oldalsó ablakát, és kiemeli a kártyát. Mást nem is vesz ki a járműből, csak a kártyára hajt. A lopás másodpercek alatt lezajlik, az elkövető épp ezért nehezen megfogható.
Arra nincs hivatalos adat, hogy Budapesten hányan használnak legálisan ilyen igazolványt. Az iratot ugyanis a lakóhely szerint illetékes okmányiroda adja ki, így a fővárosba ingázókat és a vidékieket is beleszámolva, még csak meg sem becsülhető ez a szám. Így az is kérdéses, hogy vajon hamis igazolvánnyal, illetve más igazolványával hányan élnek vissza.

Egy biztos: lopott kártyák miatt öt személy ellen indult eljárás Budapesten. Azoknak, akik hamis igazolványt használnak vagy más okmányával visszaélnek, okirat-hamisítás miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Ki lehet jogosult?

A mozgáskorlátozottak részére szóló parkolási igazolványt kérelemre adják ki. Ehhez mellékelni kell orvosi szakvéleményt és egy fotót, ha nem személyesen adja be az iratot. Az igazolványt a lakóhely szerint illetékes okmányirodában állítják ki. A parkolókártyát három évre adják, amelyet később meghosszabbítanak. Ha a kérelmező állapota orvosilag igazoltan is végleges, az igazolványt akár ötéves időtartamra is megkaphatja.

Parkolóőri megbecsülés

Változtatna a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottsága és a Magyar Parkolási Szövetség a parkolóőrök rossz társadalmi megítélésén. Ezért felkértek három szervezetet, a Bűnmegelőzési Akadémiát, egy magán őrző-védő szervezetet és a Rendőrtiszti Főiskolát, hogy a közép-európai régióban hozzák létre az első parkolóőri akadémiát. A jövőben önálló szakmát teremtenének ezzel. A cél az, hogy olyan parkoló-őrök dolgozzanak az utcán, akik kellően képzettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!