Hírek

2005.06.20. 07:07

Karikagyűrű csontsejtből növesztve

Újabban a fiatalok a saját csontsejtjeikből növesztett karikagyűrűvel örvendeztetik meg egymást.

Tornai Szabolcs

Közismert, hogy a szerelem nem ismer határokat. Sokan úgy vélik, hogy a szerelem legfőbb ismérve, ha a szerelmes ember elveszti az uralmat önmaga fölött. Bármilyen esztelenségre képes, hogy választottját és önmagát boldoggá tehesse.

Az új dili a legkorszerűbb biotehnikát igényli. Angliában a párok a saját csontsejtjeikből növesztett gyűrűvel fejezik ki elkötelezettségüket egymás iránt. A csontgyűrű létrehozása áttörést jelent a bioékszerészet területén. A technika lényege, hogy az elvarázsolt párok állkapcsából megsokszorozódni képes csontsejteket emelnek ki. Egészen pontosan a bölcsességfogukat kell kihúzni. Ahol a bölcsességfog az állkapocshoz kapcsolódik, ott az apró résben nagy mennyiségű osztódásra képes csontsejt található. Ezeket a sejteket aztán laboratóriumban egy hosszadalmas és törékeny folyamat során növekedésre késztetik. Hat-tíz hét szükséges ahhoz, hogy az állkapocssejtek a megfelelő méretűvé fejlődjenek. Bár a technika jól működik, a csontnövesztés egyelőre gyerekcipőben jár. A távlati cél az, hogy ezzel az eljárással segíteni tudjanak a rákos betegeken vagy azokon, akik bármiféle csontpótlásra szorulnak.

A kutatók eredetileg arra gondoltak, hogy a növesztett csontból mobiltelefonokra való előlapokat kellene gyáratni. Nyilván köztük is vannak szerelemes egyének. Ám világossá vált, hogy ez az ötlet túl „meredek”, így döntöttek végül a magasztos, bár kissé bizarr karikagyűrűk mellett. Eddig csaknem kétszáz pár jelentkezett csontgyűrűért, vállalva, hogy megszabadul bölcsességfogától. Közük választják ki azokat, akiknél elvégezhető az eljárás.

A csontgyűrűkből kiállítás is lesz. Ezzel a fejlesztők és a tervezők közösségi vitát is szeretnének gerjeszteni a tíz hónapig tartó program során. Egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet a bioékszerészet kiaknázatlan lehetőségeire is. Az ifjú párokat sokak ellenérzése persze egy cseppet sem izgatja, örülnek, hogy ők lehetnek az elsők az új szokás bevezetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!