Hírek

2005.06.20. 07:07

Karikagyűrű csontsejtből növesztve

Újabban a fiatalok a saját csontsejtjeikből növesztett karikagyűrűvel örvendeztetik meg egymást.

Tornai Szabolcs

Közismert, hogy a szerelem nem ismer határokat. Sokan úgy vélik, hogy a szerelem legfőbb ismérve, ha a szerelmes ember elveszti az uralmat önmaga fölött. Bármilyen esztelenségre képes, hogy választottját és önmagát boldoggá tehesse.

Az új dili a legkorszerűbb biotehnikát igényli. Angliában a párok a saját csontsejtjeikből növesztett gyűrűvel fejezik ki elkötelezettségüket egymás iránt. A csontgyűrű létrehozása áttörést jelent a bioékszerészet területén. A technika lényege, hogy az elvarázsolt párok állkapcsából megsokszorozódni képes csontsejteket emelnek ki. Egészen pontosan a bölcsességfogukat kell kihúzni. Ahol a bölcsességfog az állkapocshoz kapcsolódik, ott az apró résben nagy mennyiségű osztódásra képes csontsejt található. Ezeket a sejteket aztán laboratóriumban egy hosszadalmas és törékeny folyamat során növekedésre késztetik. Hat-tíz hét szükséges ahhoz, hogy az állkapocssejtek a megfelelő méretűvé fejlődjenek. Bár a technika jól működik, a csontnövesztés egyelőre gyerekcipőben jár. A távlati cél az, hogy ezzel az eljárással segíteni tudjanak a rákos betegeken vagy azokon, akik bármiféle csontpótlásra szorulnak.

A kutatók eredetileg arra gondoltak, hogy a növesztett csontból mobiltelefonokra való előlapokat kellene gyáratni. Nyilván köztük is vannak szerelemes egyének. Ám világossá vált, hogy ez az ötlet túl „meredek”, így döntöttek végül a magasztos, bár kissé bizarr karikagyűrűk mellett. Eddig csaknem kétszáz pár jelentkezett csontgyűrűért, vállalva, hogy megszabadul bölcsességfogától. Közük választják ki azokat, akiknél elvégezhető az eljárás.

A csontgyűrűkből kiállítás is lesz. Ezzel a fejlesztők és a tervezők közösségi vitát is szeretnének gerjeszteni a tíz hónapig tartó program során. Egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet a bioékszerészet kiaknázatlan lehetőségeire is. Az ifjú párokat sokak ellenérzése persze egy cseppet sem izgatja, örülnek, hogy ők lehetnek az elsők az új szokás bevezetésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!