Hírek

2005.06.02. 00:00

Káoszt okozott a légibomba

Az egész Baross teret lezárták tegnap a 4-es metró építkezésénél talált robbanószerkezet miatt. A második világháborús, 100 kilós szovjet légibomba ott került elő a földből.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Keleti pályaudvar környékén komoly és szigorú rendőrkordon fogadta a járókelőket, akik hiába is próbálták meggyőzni őket, nem engedtek tovább senkit a veszélyes és lezárt terület felé
[/caption]A környező házakat kiürítették. Még a Park Szálló konyhásnénijét is kiküldték. – Azt mondták, bombariadó van vagy mi – mondja a néni. Közben egyre többen érkeznek a Kerepesi út felől. Egy
fagyiáruslány panaszkodik, hogy be kellett zárni a boltot, pedig ilyenkor a legnagyobb a forgalom. Mások haza akarnak jutni, de nem mehetnek a buszhoz, autóhoz, csak nagy kerülővel a Festetics utca felé. A pályaudvar oldalsó kapuját rendőrök őrzik, mert nincs meg a kulcsa. Se ki, se be. Csak egy vasutas juthat át, szolgálati indokkal. A vonatról leszálló utasok morognak. Egy idős bácsi válogatott trágárságokat ordítozva nekimegy a fiatal rendőrnek. Amikor két rendőr lecibálja a kollégáról, a feldühödött öregúr elmegy, de megígéri, hogy nem ússzák meg ennyivel.

[caption id="" align="alignleft" width="258"] A honvéd tűzszerészek ezúttal is profi munkát végeztek
[/caption]Megérte volna maradni, tíz perc múlva ugyanis új utasítás jön a központból és feltárul a kapu. De csak fél órára. Aztán újra megerősített védelem őrzi. Az állomáson teljes a felfordulás. Nem lehet kijutni a főbejárathoz. Száz méterrel előtte szalaggal lezárták. Az utasok csak a fél méter mélyen fekvő vágányokon átmászva juthatnak el a Thököly úti hátsó kapuhoz. Senki nem tud semmit. A hangosbemondó nem szól a bombáról.

Csak a menetrendeket szajkózza alig érthetően. És csak magyarul, pedig sok itt a külföldi turista. Felbukkan a tömegben Répássy Róbert fideszes honatya. – Miskolcra indulnék haza. Hol lehet itt jegyet venni? – néz körbe tanácstalanul. Kérdése érthető, csak a rádióban mondták be korábban, hogy a kalauzok most nem büntetnek, náluk, a vonaton lehet kifizetni a viteldíjat. A jegypénztárak ugyanis zárva vannak. Répássy kijelenti: bizonyára helyesen cselekszik a MÁV és a rendőrség, aztán elrohan menetrendet böngészni.

[caption id="" align="alignleft" width="258"] Csak a bomba gyutacsa robbant, azt is robbantották
[/caption]Iskoláscsoportok is érkeznek osztálykirándulásról. A szülők telefonon megszervezték a gyerekek hazavitelét, így a tanároknak nem sok dolguk marad. Az információs helyiségbe egyre-másra jönnek a magyar és a külföldi érdeklődők. Mi van itt, hol lehet kijutni, jegyet venni. Az őrület háromnegyed hét előtt véget ér. A honvéd tűzszerészek kiszerelték a bombából a gyújtószerkezetet.

Begördül a pálya végére az első vonat, a kaput megnyitják. A bomba nem robbant fel. Csak később, biztonságos helyen. 61 évvel a ledobása után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!