Hírek

2005.06.27. 05:59

Kampánynyitó adóreform

Ma ismerteti a miniszterelnök a kormány adóreformcsomagját: kérdés, lesz-e elegendő ideje a kabinetnek a látható eredményekhez.

Tibay Gábor

– A kormány a következő öt évre átfogó, valamennyi adónemet érintő adóreformot indít – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton az MSZP országos választmányának ülésén. A miniszterelnök leszögezte: bár nem ígértek korábban átfogó adóreformot, 2005-ben a következő öt évre valamennyi adónemet érintő, az adó-  és járulékterheket csökkentő, a versenyképességet és a társadalmi igazságosság növelését egyaránt szolgáló adóreformot kívánnak indítani. A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság „erős és versenyképes”. Kérdés azonban, hogy a kormány adópolitikai elképzelései rövid távon nem a mesebeli okos leány ruhájához lesznek-e hasonlatosak, azaz valóban jelentenek-e az adótervek még ebben a kormányzati ciklusban értékelhető változásokat.

Korábban ugyanis éppen Veres János pénzügyminiszter jelentette be: a kabinet nem készül választási költségvetésre, azaz lefordítva: vélhetően nem kíván „osztogatni”, így várhatóan jelentős adócsökkentést sem tervez végrehajtani. Tény: bármilyen adócsökkentés egyúttal bevételkiesést jelent: ez pedig meglehetősen valószínűtlenné teszi, hogy a radikális tehercsökkentést megengedheti magának a költségvetés, mivel egyéb átfogó reformokra – így többek között a közszféra kiadásainak csökkentésére – a kormányzati ciklus végéig már nincs ideje.

– Radikális adóreformmal, az adórendszer átfogó átalakításával már ne próbálkozzon ez a kontár kormány, mert úgysem fog sikerülni – reagált a kormányfő szavaira Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. Hangsúlyozta: azt kéri Gyurcsány Ferenctől, tervezzen csak a következő tíz hónapra, az után nem ő lesz Magyarország miniszterelnöke, így fölösleges ötéves terveket készítenie. Azt javasolta a kormányfőnek, fogadják el a Fidesz javaslatát, amely szerint 5, 10 és 19 százalékos lenne a három áfakulcs, a közüzemi díjakat, valamint a gázt és villanyáramot 10 százalékos áfa terhelné. Mint mondta, ennek elfogadása jelentős teherkönnyítést jelentene. Kijelentette, hogy a kormány eddig minden évben adócsökkentésről beszélt, de ennek mindig adóemelés vagy új adónem bevezetése lett a vége.

Alig néhány héttel a köztársaságielnök-választás után egyébként a fentiekkel együtt újabb feszültséget gerjeszthet az MSZP és az SZDSZ között a közterhek csökkentésének rövid távú szükségessége vagy elodázása. A szocialisták koalíciós partnere ugyanis a közös kormányzati ciklus utolsó tíz hónapjában sem tett le az adócsökkentési elképzelésekről. Az SZDSZ-t a választásra készülve minden bizonnyal nem hozza könnyebb helyzetbe, hogy az elmúlt három évben terveikből gyakorlatilag semmi sem valósult meg: Kuncze Gábor, a pártelnök nyilvánvalóan ezért ragaszkodott legutóbbi nyilatkozataiban is az adók mérsékléséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!