Hírek

2005.06.20. 07:18

Kahn engedéllyel sztrájkolt

Mintha két Jürgen Klinsmann létezne! Az egyiket szombaton vagy 75 percen keresztül nézhettük Kölnben, miközben csapata szenvedett a tunéziaiak ellen. A másikat Ballack gólja után láttuk: a szövetségi edzőt mintha kicserélték volna!

Dénes Tamás (Hannover)

A német sajtó azonban nem felejtette el másnap reggelre a meccs első ötnegyed óráját sem. Felemlegették, hogy az argentinok elleni nyitómérkőzéshez képest öt helyen megváltoztatott tunéziai válogatott ellen a csapatkapitány által kiharcolt, majd értékesített büntetőig kevesebb helyzetet tudott kialakítani a Nationalelf, mint Klinsmann korábbi 13 mérkőzésének bármelyikén. Ötlettelen volt a játék, melyet nézve igazából senki sem értette, hogy a hazai pályán, nyilvánvalóan a győzelemre hajtó németek miért csak egyetlen igazi csatárral (Podolski) támadnak. ,,Prinz Pold” – aki egyébként, legalábbis jelen állás szerint, Szabics Imre csatártársa lesz az új idényben Kölnben – most is megtette a magáét, szenzációs labdával hozta jó helyzetbe a második gólt szerző Schweinsteigert. ,,Schweini” után egyébként az utolsó pillanatokban még Mike Hanke is a kapuba talált, így végül a németek fölényesen győztek. De ezt leginkább Michael Ballacknak köszönhetik, aki éppen olyan jó formában futballozik, mint a 2002-es világbajnokságon tette.

A németek két meccsen szerzett hat pontjukkal (miként az ausztrálokat 4-2-re legyűrő argentinok) már az elődöntő résztvevői, s nagy mellénnyel a csoportelsőséget ígérgetik szurkolóiknak. A helyi lapok és a helyi kommentátorok azonban nem látják ennyire rózsásnak a helyzetet. A Welt am Sonntag egyenesen további kilenc (!) játékost ajánlott a kapitány figyelmébe, akikkel megerősíthető lenne a válogatott. Szerepel a listán három harminc feletti veterán (Babbel, Hamann, Wörns), sérülése miatt a mostani tornáról lemaradó vb-ezüstérmes fiatal (Metzelder, Klose), már Völlernél befutott fiatal védő (Lahm), már ismert, de nem a szűk elitbe tartozó játékos (Lauth, Pander) és a Konföderációs Kupával párhuzamosan futó junior-világbajnokságon remeklő, mindössze tizenkilenc éves csatár (Jansen) is. Úgy látszik győzelmek ide, győzelmek oda, nincs túl sok hitele Jürgen Klinsmannak saját hazájában.

Utánajártam egyébként, miért nem ült szombaton még a kispadon sem Oliver Kahn. A hivatalos változat szerint megsérült az első mérkőzésen, ezért Hildebrand volt Jens Lehmann tartalékja a tunéziaiak ellen. A pletykák szerint azonban ,,Olli” megállapodott Klinsmann-nal, hogy ha az Arsenal kapusa véd, neki nem kell tartaléksorba kényszerülnie. Különös, nem?

Abban ellenben nincs semmi különös, hogy az argentinok is megnyerték a második meccsüket, különösen az első félidőben játszottak sokkal jobban az ausztráloknál. Akkor, amikor tulajdonképpen minden eldőlt. Ezúttal a villarrealos vonulat tett ki magáért leginkább: a mesterhármast szerző Figueroa, valamint Riquelme és Sorin. Egyébként tényleg a Primera División szereplői voltak főszerepben a nürnbergi mérkőzésen: a tavasszal az Osasunában szerepelt ausztrál, John Aloisi két gólt is szerzett, s négy találatával vezeti a góllövőlistát.

A csoport, 2. forduló

Argentína–Ausztrália 4-2 (2-0)

Nürnberg, Franken-stadion, 25 618 néző,

vezette: Maidin (szingapúri)

gólok: Figueroa (12., 53., 89.), Riquelme (32., tizenegyesből), illetve Aloisi (61., 11-esből, 70.)

Németország-Tunézia 3-0 (0-0)

Köln, 44 377 néző,

vezette: Prendergast (jamaicai).

gólok: Ballack (74., 11-esből), Schweinsteiger (80.), Hanke (88.)

A csoport állása:

1. Németország 6 pont (7-3)

2. Argentína 6 pont (6-3)

3. Ausztrália 0 pont (5-8)

4. Tunézia 0 pont (1-5)

B csoport, 2. forduló:

Japán–Görögország 1-0 (0-0),

Frankfurt, Waldstadion, 28 ezer néző,

vezette: Fandel (német)

gól: Oguro (76.).

A Brazilia–Mexikó mérkőzés lapzárta után ért véget.

Röpködnek a nagy nevek a nyári átigazolásoknál

A tornára akkreditált újságírók között legalább annyi szó esik a nyári átigazolásokról, mint a mérkőzésekről. Röpködnek a nagy nevek a levegőben, a spanyolok például tudni vélik, hogy Michael Owen elmegy a Manchester Unitedhoz, hogy Luis Figo a Valencia játékosa lesz, hogy Steven Gerrard ellenben a ,,királyi klub” mezébe bújik, s hogy egyáltalán nem biztos, hogy Eto’o marad a Barcelonában – a Chelsea kifizetné a kivásárlási összeget. Más kérdés, hogy egy angol kolléga meg éppen azt mondta (ez jelent meg a News of the World vasárnapi számában is), hogy Mourinho nem akar világklasszis csatárt igazolni, ad még egy esélyt Didier Drogbának.

Nem maradtak ki a szórásból a Konföderációs Kupán részt vevő sztárok sem: a brazil Edu már biztosan a Valencia tagja, az argentin Gabi Milito lehet, hogy Liverpoolban köt ki, Aloisi is a Premier League felé veszi az irányt, Luisaóról még nem mondott le a Madrid, de Michael Ballack megszerzésére egyre kevesebb az esély. Saviola és Galletti az Atlético Madrid kiszemeltje. S akkor még nem beszéltünk Robinhóról, aki most már szinte biztos, hogy a Real Madrid tagja lesz, miután Pérez elnök ,,emelte a tétet”.

Argentína–Ausztrália 4-2 (2-0)

Nürnberg, Franken-stadion, 25 618 néző,

vezette: Maidin (szingapúri)

gólok: Figueroa (12., 53., 89.), Riquelme (32., tizenegyesből), illetve Aloisi (61., 11-esből, 70.)

Németország-Tunézia 3-0 (0-0)

Köln, 44 377 néző,

vezette: Prendergast (jamaicai).

gólok: Ballack (74., 11-esből), Schweinsteiger (80.), Hanke (88.)

A csoport állása:

1. Németország 6 pont (7-3)

2. Argentína 6 pont (6-3)

3. Ausztrália 0 pont (5-8)

4. Tunézia 0 pont (1-5)

B csoport, 2. forduló:

Japán–Görögország 1-0 (0-0),

Frankfurt, Waldstadion, 28 ezer néző,

vezette: Fandel (német)

gól: Oguro (76.).

A Brazilia–Mexikó mérkőzés lapzárta után ért véget. Röpködnek a nagy nevek a nyári átigazolásoknál A tornára akkreditált újságírók között legalább annyi szó esik a nyári átigazolásokról, mint a mérkőzésekről. Röpködnek a nagy nevek a levegőben, a spanyolok például tudni vélik, hogy Michael Owen elmegy a Manchester Unitedhoz, hogy Luis Figo a Valencia játékosa lesz, hogy Steven Gerrard ellenben a ,,királyi klub” mezébe bújik, s hogy egyáltalán nem biztos, hogy Eto’o marad a Barcelonában – a Chelsea kifizetné a kivásárlási összeget. Más kérdés, hogy egy angol kolléga meg éppen azt mondta (ez jelent meg a News of the World vasárnapi számában is), hogy Mourinho nem akar világklasszis csatárt igazolni, ad még egy esélyt Didier Drogbának.

Nem maradtak ki a szórásból a Konföderációs Kupán részt vevő sztárok sem: a brazil Edu már biztosan a Valencia tagja, az argentin Gabi Milito lehet, hogy Liverpoolban köt ki, Aloisi is a Premier League felé veszi az irányt, Luisaóról még nem mondott le a Madrid, de Michael Ballack megszerzésére egyre kevesebb az esély. Saviola és Galletti az Atlético Madrid kiszemeltje. S akkor még nem beszéltünk Robinhóról, aki most már szinte biztos, hogy a Real Madrid tagja lesz, miután Pérez elnök ,,emelte a tétet”. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!